NL | FR | LU
Peoplesphere

Taxshift stuwt nettoloon 1,5% tot 3% omhoog in 2018.

Vanaf 1 januari 2018 zal het netto maandloon iets stijgen. Dat komt doordat de tweede fase van de taxshift begin volgend jaar ingaat. Iemand met een brutoloon van 2.000 euro en nettoloon van 1.523 euro, zal vanaf 1 januari 2018 netto 45 euro meer overhouden. Een jaar later, in 2019, zullen de nettolonen nog een keer stijgen.

Jobs jobs jobs. Dat blijft voor de regering-Michel een van de voornaamste doelstellingen tijdens haar regeerperiode. Om jobcreatie te stimuleren en de loonkosten te doen dalen, voerde het begin 2016 de taxshift in. Naast een daling van de werkgeversbijdragen, kwam er ook een verhoging van het nettoloon.

“Een eerste deel van de maatregelen startte in januari 2016, begin volgend jaar treedt de tweede fase in werking. Werknemers merkten al een verschil op hun loonbrief: daar kwam door de taxshift iets extra’s bij in 2016. In januari 2018 zal het nettoloon van werknemers een tweede keer toenemen. Daar komen nog de index en koopkrachtverhoging bij, maar die verschillen voor elke sector”, legt Kristiaan Andries uit, adviseur bij het Juridisch Kenniscentrum van SD Worx.

Vanaf 1 januari 2018 zullen de forfaitaire beroepskosten voor werknemers uniform 30% bedragen, met een maximum van 2.950 euro (niet-geïndexeerd). Daarnaast zal het belastingtarief van 30% verdwijnen en de schijf van het belastingtarief van 40% verbreden. Tot slot stijgt ook de inkomensgrens om van de verhoogde belastingvrije som te genieten, waardoor meer personen er recht op zullen hebben.

Ook in 2019 nog extra maatregelen

Op 1 januari 2019 volgt het laatste luik van de koopkrachtverhogende maatregelen voor werknemers. Vanaf dan zal de fiscale werkbonus stijgen van 28,03% naar 33,14%. De werkbonus is een belastingvermindering voor werknemers met lage lonen die recht hebben op een sociale werkbonus. In de praktijk zullen werknemers met een laag loon vanaf 2019 minder persoonlijke RSZ-bijdragen moeten leveren.

Ook het onderscheid tussen de gewone en verhoogde basis belastingvrije som verdwijnt. Vanaf 1 januari 2019 zal er slechts één hogere basis belastingvrije, niet-geïndexeerde som gelden van 4.785 euro. Tot slot zal ook de schijf van 40% nogmaals worden verbreed. Hierdoor zal opnieuw een groter stuk van het inkomen onderworpen worden aan een lager belastingtarief.

Bron : SD Worx

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.