NL | FR | LU
Peoplesphere

Tewerkstellingskansen: werkgevers blijven aanwerven, maar het tempo vertraagt

Volgens de Manpower Barometer die vandaag verschijnt, blijven de werkgevers
aanwerven de eerste drie maanden van het nieuwe jaar. Van de 754 werkgevers die ManpowerGroup eind oktober in heel het land heeft bevraagd, is 8% van plan om medewerkers aan te werven het 1ste kwartaal 2018. Omgekeerd zou 6% zijn personeelsbestand inkrimpen, terwijl 83% van de werkgevers zijn loonmassa status quo houdt.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose(*) – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – een positieve score van +2. Dat betekent een daling (min 1 procentpunt) ten opzichte van vorig kwartaal, en 4 punten lager vergeleken met het 1ste kwartaal 2017.– of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – een positieve score van +2. Dat betekent een daling (min 1 procentpunt) ten opzichte van vorig kwartaal, en 4 punten lager vergeleken met het 1ste kwartaal 2017.

“Ondanks het trager aanwervingstempo bestendigen de resultaten van onze barometer de positieve evolutie op de arbeidsmarkt van het afgelopen jaar en zetten ze 2018 optimistisch in”, aldus Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “Verschillende rapporten bevestigen dat de Belgische economie aan concurrentiekracht wint – onder meer onder invloed van de opwaartse conjunctuur en de recente overheidsmaatregelen. Goed voor liefst meer dan 58.000 nieuwe jobs in 2017, waarvan 7.800 als direct gevolg van de tax shift.

De toekomst oogt nog beter, want er wordt verwacht dat het totale aantal voor 2017-2018 nog zal aangroeien tot 104.000. Dat groeiend werkgeversvertrouwen stellen we vast in de hele wereld. Voor het tweede kwartaal op rij sinds het uitbreken van de economische crisis in 2009 zijn de tewerkstellingsprognoses in geen enkel van de 43 bevraagde landen en gebieden negatief.”

 

Uiteenlopende tewerkstellingkansen in de drie regio’s

De tewerkstellingskansen voor de komende maanden lopen sterk uiteen in de drie gewesten. De Vlaamse werkgevers kijken positief naar begin 2018 – een Nettotewerkstellingsprognose van +5. Daarmee scoren ze 3 procentpunten hoger dan vorig kwartaal en komen ze op gelijke voet met het 1ste kwartaal van 2017. In Wallonië (+1) daarentegen zijn de werkgevers heel voorzichtig en dalen de prognoses met 3 punten in vergelijking met vorig kwartaal en met 1 punt ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug. In tegenstelling tot vorig kwartaal duiken de tewerkstellingskansen in Brussel voor het eerst sinds het 4e kwartaal 2016 in het rood (-2). Dat is een forse daling met 7 procentpunten en 10 punten lager vergeleken op jaarbasis.

Vooral grote en middelgrote bedrijven willen aanwerven

De werkgevers van drie van de vier bedrijfscategorieën (volgens aantal werknemers) hebben positieve vooruitzichten voor het volgende kwartaal. Alleen de werkgevers van de microbedrijven (< 10 werknemers) zijn niet van plan om aan te werven (0). Het werkgeversvertrouwen groeit in lijn met het personeelsvolume van de onderneming. Zo stijgt de Nettotewerkstellingsprognose voor het 1e kwartaal 2018 bij de kleine ondernemingen (10-49 werknemers) tot +6, bij de middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) tot +19 en bij de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) zelfs tot +29.

In 23 van de 25 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) stijgen de tewerkstellingskansen voor het 1ste kwartaal 2018. Op kwartaalbasis vergeleken verbeteren de tewerkstellingskansen in 10 landen, dalen ze in nog eens 10 landen en blijven ze stabiel in 5. Vergelijken we de cijfers op jaarbasis dan neemt de aanwervingsappetijt toe in 14 landen, mildert hij in 8 landen en blijft hij stabiel in 3. Binnen de EMEA-regio voorspellen Roemenië en Slovenië de meest bemoedigende aanwervingsvooruitzichten (beide +17). In Duitsland houden de aanwervingen gelijke tred (+5) terwijl de Britse werkgevers steeds meer vertrouwen verliezen door de brexit-perikelen. In die mate zelfs dat tewerkstellingsprognose (+4) terugvalt op zijn laagste niveau sinds het 4e kwartaal 2012. Daarmee staan de Britten op hetzelfde niveau als hun Nederlandse collega’s (+4). In Frankrijk (+2) stopt de opwaartse trend van vorig kwartaal, maar blijven de verwachtingen alsnog positief en op hetzelfde niveau van België (+2).

Bron : ManpowerGroup

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.