NL | FR | LU
Peoplesphere

Telenet wil de combinatie thuis- en kantoorwerk een nieuwe invulling geven: kantoorlandschap en parkings maken plaats voor grote samenwerkruimtes.

Grote internationale bedrijven als Google, Facebook en Twitter kondigden het al aan, maar nu laat ook telecombedrijf Telenet als een van de eerste Belgische bedrijven weten dat thuiswerken zeker tot het einde van dit jaar ook bij hen het geval is voor de meerderheid van het personeel (2.600 medewerkers van de 3.025). De telecomoperator gaat de combinatie thuis- en kantoorwerk bovendien een nieuwe invulling geven, waarbij het kantoor niet langer gezien wordt als een klassieke werkplek maar wel een sociale ontmoetingsplaats.

Gisteren heeft de telecomoperator aan het personeel gecommuniceerd dat ze tot zeker eind dit jaar kunnen thuiswerken. Om de sociale cohesie en fysieke samenwerking ook in tijden van COVID-19 te bevorderen en te stimuleren, richt het in totaal ook twintig grote samenwerkruimtes in waar teams tot 30 mensen met anderhalve meter afstand van elkaar kunnen vergaderen of brainstormen. Telenet bekijkt ook om in open lucht samenwerkruimtes op onbenutte parkeerplaatsen op te zetten. Door deze ingrepen zullen er minder individuele werkplekken zijn. Alle medewerkers kunnen op voorhand een werkplek reserveren via een app. Wie om sociale of technische redenen niet kan thuiswerken, krijgt daarbij voorrang. Het kantoor wordt zo meer dan ooit een plek om te connecteren en samen te werken.

Fysiek samenwerken in corona-proof ruimtes en op de parking

Telenet past zijn zeven kantoren in Mechelen-Noord, Mechelen-Zuid, Wommelgem, Zaventem, Sint-Truiden en Aalst aan. De telecomspeler maakt plaats voor in totaal twintig samenwerkruimtes waar tot dertig medewerkers met anderhalve meter afstand van elkaar kunnen samenwerken of vergaderen. Daarbij volgt het bedrijf strikt het advies van de overheid: voorlopig kunnen in deze ruimtes slechts tien mensen tegelijkertijd fysiek en op veilige afstand van elkaar samenkomen. Bureaus maken zo plaats voor corona-proof samenwerkruimtes die zich soms over een volledige vloer uitstrekken.

Gezien ook heel wat parkeerplaatsen op dit moment onbenut blijven, bekijkt Telenet om ook op die plaatsen samenwerkruimtes in open lucht op te zetten. Het bedrijf stimuleert nu al mensen die op kantoor samenkomen om voor brainstorms of andere vergaderingen buiten te wandelen of een ommetje rond het gebouw te maken.

“We zijn met z’n allen in geen tijd in een sociaal experiment beland. In plaats van te wachten tot deze coronacrisis voorbij is en terug te keren naar onze oude werksituatie, zien we deze situatie als een positieve uitdaging waarbij we ons HR-beleid en de manier van werken versneld, maar doordacht kunnen hertekenen. Zullen we nog ooit met z’n allen ‘s ochtends en ‘s avonds massaal in de file staan? Bij Telenet hopen we van niet. Kantoren moeten liever dan een dagelijkse werkplek een ontmoetingsplaats zijn waar medewerkers op bepaalde momenten geïnspireerd worden. Bij Telenet zijn we volop bezig deze toekomst uit te tekenen,” aldus Ann Caluwaerts, EVP People, Brand & Corporate Affairs Telenet

Telewerk voor 2.600 medewerkers

Voltijds telewerk blijft bij Telenet zeker tot het einde van het jaar de gewoonte. De maatregel geldt voor werknemers die hun job zonder problemen vanop een afstand kunnen uitvoeren. Het gaat in totaal om 86% van het personeel of 2.600 van de 3.025 werknemers. Medewerkers die op kantoor willen werken, kunnen via een speciaal ontwikkelde app op voorhand hun stoel reserveren. Werknemers die om technische, persoonlijke of sociale redenen niet kunnen of willen thuiswerken, krijgen daarbij voorrang. Telenet krijgt zo niet alleen een zicht over de bezetting in het gebouw, maar kan ook eenvoudig aan contact tracing doen mocht een collega besmet geraken met COVID-19.

Ann Caluwaerts: “Het is voor iedereen steeds duidelijker: COVID-19 zal nog zéker tot het einde van het jaar een impact hebben op ons leven, zowel privé als professioneel. We zijn er ons van bewust dat niemand baat heeft bij een zogenaamd jojo-effect waarbij verplicht thuiswerken en terug naar kantoor keren elkaar voortdurend afwisselen. Uit verschillende interne tevredenheidsenquêtes blijkt ook dat de medewerkers nood hebben aan duidelijkheid en perspectief. Dat bieden we hen nu: thuiswerk blijft zeker tot het einde van dit jaar voor de meerderheid van de medewerkers de gewoonte, maar met het grote verschil dat ze af en toe op kantoor kunnen samenkomen om te connecteren én op een veilige afstand fysiek samen te werken. Deze nieuwe balans tussen thuis- en kantoorwerken zorgt ervoor dat medewerkers geconnecteerd blijven met elkaar en het bedrijf terwijl ze toch alle voordelen van thuiswerk kunnen blijven benutten”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.