NL | FR | LU
Peoplesphere

Totaal aantal vacatures daalt met 7% in België in het 1e kwartaal 2020.

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert vandaag het aantal vacatures in Belgische ondernemingen. De cijfers geven de situatie in het 1e kwartaal 2020 weer en houden dus rekening met de impact van de COVID-19-crisis op het aantal vacatures in deze periode. De vacaturegraad – het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming – daalt hoofdzakelijk in de horecasector (verschaffen van accommodatie en maaltijden) en de sector financiële activiteiten en verzekeringen, terwijl hij vooral stijgt in de sector van de informatie en de communicatie en de non-profitsector. De vacaturegraad van interimbanen is aanzienlijk hoger dan die voor vaste banen.

In het eerste kwartaal 2020 waren er 129.170 vacatures in Belgische bedrijven tegenover 139.420 in het vierde kwartaal 2019, een daling van 7%.

De vacaturegraad – het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming – is gedaald van 3,39% naar 3,20%.

Het aantal vacatures in Brussel is gestegen met 1.057 arbeidsplaatsen, terwijl Vlaanderen en Wallonië een daling kenden van respectievelijk 9.065 en 2.241 vacatures ten opzichte van het vierde kwartaal 2019.

Met 67% van alle vacatures in België blijft Vlaanderen wel het gewest met het grootste aantal vacatures in het land. Daarna komt Wallonië met 19% en Brussel met 14%.

De vacaturegraad blijft hoger in Vlaanderen (3,53%) en Brussel (3,17%) dan in Wallonië (2,41%).

In de grote en middelgrote ondernemingen zijn er 5,17 keer zoveel vacatures als in kleine ondernemingen. De vacaturegraad blijft echter hoger in kleine ondernemingen (3,98%) dan in grote ondernemingen (3,08%).

Hoewel er meer vacatures voor vaste banen worden aangeboden (84,46%), is de vacaturegraad aanzienlijk hoger voor interimbanen (16,11%) dan voor vaste banen (2,79%).

Verdeling volgens activiteitssector (NACE)

Meer dan driekwart (79,1%) van de vacatures bevindt zich in vijf economische sectoren: de non-profitsector, de wetenschappen en administratieve diensten, de industrie, de handel en de bouwnijverheid.
De vacaturegraad daalt hoofdzakelijk in de sector verschaffen van accommodatie en maaltijden (-2,63 procentpunt) en de sector financiële activiteiten en verzekeringen (-1,19 punt), terwijl hij vooral stijgt in de sector van de informatie en de communicatie (+0,39 punt) en de non-profitsector (+0,33 punt).

 

Bron : Statbel – JVS is een driemaandelijkse enquête op basis van een vragenlijst waarin de ondernemingen wordt gevraagd naar hun aantal vacatures op een referentiedatum (15/02/2020 voor het eerste kwartaal 2020), dat als representatief wordt beschouwd voor de hele periode. Aangezien de covid-19-crisis in België in maart is begonnen, zou het echter incoherent zijn om deze waarden als representatief voor het kwartaal te beschouwen en zou dit leiden tot een overschatting van het aantal vacatures in de meeste van de bestudeerde sectoren. Daarom werd er besloten om op de resultaten van onze enquête correctiecoëfficiënten toe te passen. Aangezien de covid-19-crisis een impact heeft gehad op de cijfers van maart, wordt alleen die maand gecorrigeerd, terwijl de resultaten van de enquête als representatief worden beschouwd voor januari en februari. Hier vindt u meer informatie.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.