NL | FR | LU
Peoplesphere

VDAB, Marine & Hogere Zeevaartschool bundelen krachten voor een maritiem opleidingscentrum.

Op donderdag 14 februari hielden de Marine, de Hogere Zeevaartschool (HZS) en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) het “Maritime Competence and Career Centre” (MC3 ) boven de doopvont in de Marinebasis van Zeebrugge. Het is een samenwerking die niet uit de lucht komt vallen.

VDAB en Defensie werken al sinds 2008 samen op vlak van rekrutering en opleiding. Met de Hogere Zeevaartschool wisselde VDAB al lesgevers uit voor maritieme opleidingen. Het is voor het eerst dat deze drie instanties de stap zetten naar een gezamenlijk opleidingscentrum. Elke organisatie zal gebruik kunnen maken van de infrastructuur, zoals het zwembad voor duikoefeningen en de kazerne voor brandweeroefeningen, en lesgevers ter beschikking stellen voor elkaars cursisten.

In deze nieuwe koepelorganisatie komen de maritieme beroepsopleidingen van de drie instanties samen. Het is kenmerkend voor de nieuwe wind die waait in de maritieme wereld waarbij alle actoren op zoek zijn naar synergieën. De samenwerking heeft als doel om cursisten voor maritieme beroepen kwalitatief op te leiden en gelijkwaardig erkende certificaten af te leveren.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Het Maritime Competence and Career Center is een mooi voorbeeld van hoe we als VDAB – samen met onze krachtdadige partners – onze slogan ‘samen sterk voor werk’ in de praktijk brengen. Vorig jaar konden we al 10 jaar samenwerking VDAB-Defensie vieren in ons maritiem opleidingscentrum in Zeebrugge. Nu ook de Hogere Zeevaartschool als structurele partner deel uitmaakt van deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst, worden de krachten in dit specifiek segment van de arbeidsmarkt nog meer gebundeld. Dit zal iedereen die betrokken is bij de maritieme sector zeker ten goede komen.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: “Met het Maritime Competence and Career Center gooien de Hogere Zeevaartschool, Defensie en VDAB de trossen los voor een doorgedreven samenwerking. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je door te kijken naar wat samen kan, bruggen kan bouwen tussen verschillende opleidingsinstellingen. Door wederzijdse erkenning van de opleidingen, wordt het voor studenten en cursisten vlot mogelijk om van de ene maritieme werkgever naar de andere over te stappen. Ik wens het Maritime Competence and Career Center dan ook een behouden vaart.”

Didier Reynders, minister van Defensie en Buitenlandse zaken: “Defensie is blij dat ze voor haar opleidingen met externe partners zal samenwerken. Met de oprichting van Het Maritime Competence and Career Center zal de Marine nauwer samenwerken met de Hogere Zeevaartschool en VDAB om kwalitatieve en civiel erkende en gecertificeerde maritieme opleidingen aan te bieden aan haar matrozen, onderofficieren en officieren. Zo versterkt Defensie zowel het aanbod als de kwaliteit van de opleiding van het marinepersoneel en werkt ze voort aan de opwaardering van het militaire beroep.”

Bron : VDAB

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.