Belgische werknemers vieren vandaag voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day of fiscale bevrijdingsdag. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie. De gegevens werden verkregen door middel van één consistente methodologie, toegepast in alle EU-lidstaten. Daardoor weerspiegelen ze de fiscale realiteit van echte, werkende mensen.
Dit zijn de Tax Liberation Days van 2015:
Cyprus:31 MAA
Spanje:7 JUN
Letland:18 JUN
Italië:2 JUL
Malta:19 APR
Slovenië:8 JUN
Nederland:18 JUN
Duitsland:10 JUL
Ierland:28 APR
Litouwen:10 JUN
Tsjechië:19 JUN
Griekenland:14 JUL
Verenigd Koninkrijk:9 MEI
Portugal:12 JUN
Slowakije:19 JUN
Hongarije:17 JUL
Bulgarije:18 MEI
Estland:13 JUN
Zweden:21 JUN
Oostenrijk:25 JUL
Luxemburg:2 JUN
Polen:14 JUN
Finland:22 JUN
Frankrijk:29 JUL
Denemarken:7 JUN
Kroatië:18 JUN
Roemenië:23 JUN
België:06 AUG
Belangrijkste vaststellingen – België
Van alle Europese lidstaten heft België opnieuw de hoogste lasten op arbeid; een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen).
Het ‘reële belastingtarief’ (inclusief btw) van een Belgische werknemer bedraagt nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%.
Belangrijkste vaststellingen – Europa
Als één enkele economische entiteit zagen doorsnee werknemers in de hele Europese Unie hun gemiddeld ‘reëel belastingtarief’ dit jaar lichtjes dalen van 45,3% naar 45,2%. Sinds 2010 is dit cijfer met 1,2% gestegen, hoofdzakelijk door een btw-stijging in 20 van de 28 lidstaten.
44,6% van alle loonlasten in de EU-landen – bijdragen die werkgevers bovenop de brutolonen aan de sociale zekerheid betalen – is grotendeels onzichtbaar voor werknemers.
Vlaktaks leidt in sommige lidstaten tot een belastingvermindering. Doorsnee werknemers worden in landen met een vlaktaks (45,7%) hoger belast dan in ‘progressieve’ systemen (45,0%) – een kloof die sinds 2010 niet is gedicht.
Meer dan de helft (56,2%) van de EU-burgers behoort niet tot de beroepsbevolking – een cijfer dat alleen maar toeneemt omdat de Europese bevolking ouder wordt. Sinds 2010 is het aantal Europeanen dat niet tot de beroepsbevolking behoort met 1,9% toegenomen. De actieve bevolking moet dus een almaar grotere last dragen.
Tax Liberation Day
De Tax Liberation Day is de dag waarop een werknemer in theorie niet langer werkt om zijn belastingen te betalen en dus voor eigen rekening begint te werken. De data op de kalender weerspiegelen de realiteit zoals echte, werkende mensen die in de Europese Unie ervaren en de reële kosten om personeel in elk land aan te werven.
De studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe (Institut économique Molinari, Parijs), is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken.