NL | FR | LU
Peoplesphere

Virus en jobonzekerheid: 22% van werknemers vreest ontslag op korte of middellange termijn.

Het coronavirus blijft zijn stempel drukken op onze samenleving. De vrees voor een besmetting stijgt maand na maand. Ook de toekomst van de Belgische economie schatten we opnieuw somberder in. Dat blijkt uit de AXA Bounce Back-barometer, een maandelijkse rondvraag bij duizend lezers van De Tijd en L’Echo.

67 procent van de bevraagde lezers is bang om besmet te geraken met het coronavirus. Dat is 10 procent meer dan in juli. Meer vrouwen (77%) dan mannen (66%) vrezen een besmetting. Nochtans leert de wetenschap dat mannen doorgaans kwetsbaarder zijn voor het virus dan vrouwen.
Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, vreest 83 procent een besmetting. Vooral in de supermarkt (59%), op de bus, tram of metro (58%), in een kledingzaak of andere winkel (54%), op restaurant (53%), en in het vliegtuig (52%), zo blijkt uit de rondvraag. We zijn het minst bang om besmet te geraken op school (21%) en op het werk (28%).
Dat toont zich in ons gedrag. 94 procent onder u draagt een mondmasker op openbare plaatsen en kan zich helemaal vinden in die maskerplicht, vooral op het openbaar vervoer (94%) en in winkels (88%).

Bijna iedereen (92%) vermindert of vermijdt lichamelijk contact, zoals mekaar de hand schudden bij een begroeting. 77% van de lezers ontsmet regelmatig de handen met een desinfecterend middel, dat is bijna tien procent meer dan in juli. De oproep van de virologen tot meer waakzaamheid rond handhygiëne lijkt zijn doel te bereiken.
We springen duidelijk bewuster om met social distancing. 42% zegt altijd anderhalve meter afstand te houden van mensen die niet tot hun huishoudelijke bubbel behoren. Dat is 10 procent meer dan in juli. Uit voorzorg ontwijkt 85% onder u bewust plaatsen met veel volk.

Jobonzekerheid

De zomerse heropflakkering van het virus zorgde meteen voor meer jobonzekerheid. Meer dan 1 op de 5 lezers (22%) vreest ontslag op korte of middellange termijn. Dat is 6% meer dan tijdens de bevraging in juli, net voor de tweede golf besmettingen in het nieuws kwam. Die vrees is het grootst bij werknemers tussen 18 en 44 jaar en bij wie werkt in een bedrijf met minder dan 50 werknemers.
We schatten ook onze economische situatie almaar somberder in. Vorige maand vond 63% dat de Belgische economie er veel slechter voorstond dan een jaar geleden. In augustus verspreidde dit pessimisme zich onder 73%van de bevraagde lezers. 66% verwacht bovendien dat we er binnen drie maanden nog slechter voorstaan.

Bij het overgrote deel onder u (88%) zorgt dit nog niet voor financiële moeilijkheden. Wie het wel moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, wijst in 83% van de gevallen corona met de vinger. De financiële problemen lijken het grootst bij mensen zonder hoger of universitair diploma.

Tot slot stelt 51% van de lezers dat de eigen onderneming of het bedrijf waarvoor hij of zij werkt in slechtere financiële papieren zit vandaag in vergelijking tot een jaar geleden. 46% verwacht dat die situatie de komende drie maanden verder aanhoudt. 36% voorspelt een nog slechtere financiële situatie binnen drie maanden.

Bron : Axa – Tijd Connect

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.