NL | FR | LU
Peoplesphere

Vlaams Parlementsleden willen loopbaancheques ook voor niet-actieven.

Op initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Philippe Muyters (N-VA) willen de Vlaamse meerderheidspartijen de loopbaancheques voortaan ook open te stellen voor niet-actieven. Op die manier krijgen mensen die een tijd inactief geweest zijn zicht op hoe hun talenten en competenties opnieuw een weg kunnen vinden op de arbeidsmarkt.

120.000 mensen extra aan het werk. Het is dé belangrijkste ambitie van deze Vlaamse Regering. Om dat doel te bereiken, moeten alle beschikbare talenten en competenties maximaal ingezet kunnen worden. In de eerste plaats zijn dat werkzoekenden en jong afgestudeerden, maar ook mensen die enige tijd niet actief zijn geweest, moeten opnieuw betrokken kunnen worden. Door het systeem van de loopbaancheques ook voor hen open te stellen, bieden de hoofdindieners van de resolutie Philippe Muyters (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Tom Ongena (Open Vld) aan de regering een instrument om hen op een laagdrempelige manier opnieuw richting arbeidsmarkt te lokken.

Een loopbaancheque kost de gebruiker 40 euro, waarmee hij of zij 4 uur loopbaanbegeleiding kan volgen op de private markt en daardoor zicht kan krijgen op hoe talenten en competenties ingezet of bijgewerkt kunnen worden. Bij introductie was het systeem bedoeld voor werknemers die na verloop van tijd hun loopbaan in een andere richting wilden sturen. Met succes: in de afgelopen 6 jaar gebruikten maar liefst 156.408 werden gebruikt. De Vlaamse Regering voerde intussen twee aanpassingen door aan het systeem: werknemers moeten voortaan 7 jaar werkervaring hebben en met de tweede loopbaancheque kan 3 uur loopbaanbegeleiding opgenomen worden in plaats van 4 uur.

Om de voorwaarden gelijk te trekken met die voor werkenden, gaat het in het voorstel van parlementsleden Muyters, Bothuyne en Ongena om mensen die minstens 4 jaar gewerkt hebben, 3 jaar niet actief waren en ook geen uitkering hebben ontvangen. “Het gaat om een divers publiek,” zegt Vlaams parlementslid Philippe Muyters (N-VA). “Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die besloten hebben een tijdje de zorg voor kinderen of ouders op zich te nemen en na verloop van tijd beslissen om terug een job te zoeken. Vaak weten zij niet goed hoe ze dat moeten aanpakken en kan professionele hulp net dat duwtje in de rug zijn om hen te doen beseffen wat ze wel nog waard zijn op de arbeidsmarkt.”

Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothyune (CD&V) gelooft ook in het potentieel van de loopbaancheques en wil dat het systeem kwalitatieve loopbaanondersteuning blijft garanderen: “De loopbaancheques hebben voor een nieuwe markt in de loopbaanbegeleiding gezorgd. Iedereen vindt dichtbij huis tegenwoordig een organisatie die loopbaanbegeleiding aanbiedt. Dat is een goede zaak, maar we moeten ook waken dat overal en door elke coach voldoende kwaliteit geboden wordt. Daarom vragen we aan de Vlaamse Regering of zij een systeem van kwaliteitsbewaking kan uitwerken.”

Voor Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) is het van belang om iedereen bij onze arbeidsmarkt te betrekken: “Van bij de start zijn de loopbaancheques een succes, omdat ze mensen op een laagdrempelige manier aanzetten om met professionele hulp na te denken over hun loopbaan. Voor mensen die een tijd uit het arbeidscircuit geweest zijn, is dit dus hét instrument bij uitstek om te kijken wat ze kennen, kunnen en eventueel willen leren om zo opnieuw professioneel actief te worden. Iedereen heeft talenten en competenties die nuttig kunnen zijn op onze arbeidsmarkt.”

De resolutie bevat de opdracht aan de Vlaamse Regering om dit praktisch mogelijk te maken. Ze werd ingediend in de Commissie Werk van het Vlaams Parlement.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.