NL | FR | LU
Peoplesphere

Walk the talk!

Bijna elk bedrijf beweert goed bezig te zijn op vlak van People Management, op vlak van duurzaamheid, op vlak van milieuvriendelijkheid, op vlak van gendergelijkheid enzovoort. Als we naar concrete cijfers kijken, kunnen we ons toch bij een paar zaken vragen stellen…

Even een paar voorbeelden.

Hoewel bijna alle bedrijven, raden van bestuur, CEO’s, … beweren helemaal te gaan voor gendergelijkheid, is er van een genderevenwicht aan de top nog lang geen sprake.

Werknemers die verboden worden hun GSM te gebruiken tijdens de werkuren, horen we af en toe wel klagen dat leidinggevende rustig zijn reis naar Thailand zit te plannen, zit te bellen met zijn vrouw of allerlei andere persoonlijke taken uitvoert tijdens de werkuren.

En hoewel het aantal aan het zakken is, bestaan er nog té veel leidinggevenden die hun team overstelpen met werk maar zelf geen poot uitsteken.

Dan zijn er ook de bedrijven die hun medewerkers aanmoedigen met de fiets te komen maar zelf niet investeren in milieuvriendelijkere productie. Leidinggevenden en kaderleden komen ook bijna standaard met hun (al dan niet zuinige) bedrijfswagen.

Of bedrijven die hun werknemers lange enquêtes laten invullen, zogenaamd om hen meer inspraak te geven, die dan de vergaarde gegevens en antwoorden lekker stoffig laten worden en het archief.

Hypocrisie is een welgekend fenomeen. Waarom kiezen bedrijven, managers, … ervoor om zo te handelen?

Antwoord nummer één: voor het gemak. Het is gemakkelijk te zeggen dat er aan een probleem gewerkt wordt, in de hoop dat de vragen, als we het lang genoeg volhouden, zullen stoppen. Gendergelijkheid? Ja hoor, we werken eraan, maar het is een probleem dat niet in één dag opgelost wordt… Dat is waar, maar het kan wel (heel veel) sneller! Hetzelfde met milieuvriendelijkheid: medewerkers aanmoedigen te fietsen is stap één. Ook waar, maar de stappen daarna moeten ook gezet worden.

Antwoord nummer twee: egoïsme. Wanneer het moeilijk wordt, denken we enkel en alleen aan onszelf. Gendergelijkheid? Ja, maar dan zijn er minder jobs voor de mannen. Milieuvriendelijkheid? Zeg, fietsen is wel lastig hé…

We hebben hier maar één antwoord op: walk the talk!

Maïté Holvoet

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.