NL | FR | LU
Peoplesphere

Vlaamse werkloosheid daalt met 4%

Vlaanderen telde eind oktober 220.920 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 9.159 of 4% minder dan vorig jaar. Opvallend is dat voor de tweede maand op rij zowel de kort- als langdurige werkloosheid daalt. “Dat is de bevestiging van de omslag op de Vlaamse arbeidsmarkt”, aldus minister Muyters.

Als sinds augustus 2015 daalt maandelijks de werkloosheid in Vlaanderen. Waar de daling in het begin zich eerst nog voorzichtig bij enkele categorieën aftekende, is nu stilaan sprake van een mooie maandelijkse daling bij zo goed als elke categorie op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters illustreert dat met twee voorbeelden: “Als de arbeidsmarkt herop leeft, zijn werkzoekenden die minder dan een jaar werkzoekend zijn traditioneel de eerste groep die daar kan van profiteren. De langdurig werkzoekenden hebben het veel moeilijker, maar nu zien we al 2 maanden op rij ook bij hen een stevige daling. Werkzoekenden met een werkloosheidsduur van minder dan 1 jaar dalen met -6,7%, terwijl de werkloosheid bij mensen die al langer dan 2 jaar werkzoekend zijn ook daalt met -1,3%. Dat is een duidelijk teken dat we de omslag gemaakt hebben. De daling doet zich ook voor in alle leeftijdscategorieën. De jeugdwerkloosheid (-25j) daalt met -2,3%, de middenleeftijdsgroep (25-50j) daalt met -5,0% en bij 50-plussers zien we een daling van -3,4%. Alléén bij de 60-plussers is er nog sprake van een stijging, die wel te wijten is aan de regels rond de langere beschikbaarheid.”

Er blijven echter nog een aantal aandachtspunten, waaronder opnieuw een stijging bij de allochtone werkzoekenden. Vlaams minister Muyters hamert op het belang van maatwerk om ook hen een perspectief te bieden op de arbeidsmarkt: “We moeten op een zo individueel mogelijk niveau kijken hoe we mensen kunnen helpen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Werkzoekenden sterker maken én werkgevers overtuigen nog meer mensen kansen te geven: daar ligt de sleutel tot succes.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.