Een stabiele Manpower Index wijst niet op een snelle tewerkstellingsgroei voor het volgende kwartaal. Van de 751 Belgische werkgevers die Manpower heeft bevraagd, is 5% van plan om medewerkers aan te werven in de periode tot eind maart, terwijl 3% mensen zou ontslaan. 88% houdt het op een status-quo. Dat brengt de index op een voorzichtige +2 (na uitzuivering van de seizoenvariaties). Dat is relatief stabiel (daling met 1 punt) vergeleken met vorig kwartaal, maar alsnog een kleine twee procentpunten beter dan het 1e kwartaal van 2014.
De vooruitzichten zijn in alle drie de gewesten positief. De tewerkstellingskansen blijven beperkt tot +3 in Brussel en Wallonië en +1 in Vlaanderen. Het uitblijven van de economische groei weegt nog altijd. Het Europees economisch klimaat blijft kwakkelen. Dus hoeft het ook niet te verwonderen dat de werkgevers weinig risico nemen. Sinds september vertraagt bovendien de markt van de interimarbeid. Als die trend blijft aanhouden dan kan ze de Belgische arbeidsmarkt dieper neerwaarts duwen. Maar zover is het nog niet. Zeker niet in de grote bedrijven (tot en met 250 werknemers) waarvan één op vijf overweegt om mensen aan te werven tijdens de eerste drie maanden van 2015.
De werkgevers uit de Maakindustrie (+7) en de Transport, logistiek en communicatie (+6) zijn de grootste optimisten. Het was al drie jaar geleden dat ze nog zo positief waren.
Internationaal
“Geen schokkend nieuws te melden op wereldschaal”, klinkt het bij Manpower. Het aantal aanwervingen blijft aanhouden en vertoont nauwelijks breuklijnen met vorig kwartaal: stijgend in 22 landen, dalend in 12. Uiterst positief zijn India (+45), Taiwan (+43), Nieuw-Zeeland (+28) en Japan (+21). En ook de Verenigde Staten (+16) zetten hun klim verder.
De EMEA-regio blijft het zwakke broertje, maar het werkgeversvertrouwen groeit (positief in 20 landen op 24). Toch blijft het contrast tussen de verschillende landen groot. Weerom tonen de Turkse werkgevers (+20) zich de grootste optimisten. Een heel eind achter volgen hun Britse (+7), Duitse (+5) en Franse (+5) collega’s. Maar de kloof wordt kleiner. Ook in Spanje (+3) herwinnen de werkgevers langzaam maar zeker het vertrouwen. Dan pas komt België (+2) dat nog altijd landen als Zwitserland (-2), Nederland (-3), Italië (-5) en Finland (-8) achter zich laat.