NL | FR | LU
Peoplesphere

Werkloosheid in Brussel : jongeren blijven het zwaarst getroffen door de crisis.

De jongerenwerkloosheid is in oktober met 7,4% gestegen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt 10.286 jonge werkzoekenden, dat zijn er 712 meer dan in oktober 2019. Een sterke stijging, maar minder sterk dan de maanden ervoor. In september bedroeg de stijging van jongerenwerkloosheid nog 12,8%, in augustus zelfs 18,9%. Ook de algemene Brusselse werkloosheid stijgt, met 2,7%. Dat zijn 2.426 werkzoekenden meer dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Het effect van de crisis op de algemene cijfers van de klassieke Brusselse werkloosheid blijft voorlopig dus relatief beperkt (tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrecht buiten beschouwing gelaten).

Eind oktober telt het Brussels Gewest 91.403 werkzoekenden en heeft een werkloosheidsgraad van 16,0%. Dit betekent een stijging van 2.426 personen (+2,7%) op jaarbasis. Op maandbasis noteren we een daling van 482 personen (-0,5%). De jongerenwerkloosheidsgraad bedraagt op zijn beurt 27,9%. Brussel telt 10.286 jonge werkzoekenden in oktober 2020, 712 personen meer dan een jaar geleden (+7,4%).

Dat de instroom in de klassieke werkloosheid voorlopig niet sterk stijgt wordt verklaard door het feit dat het effect van de Covid-19-crisis momenteel voornamelijk wordt geregistreerd in termen van tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrechten. Vele werkgevers doen een beroep op tijdelijke werkloosheid, omdat hun activiteiten stilgevallen zijn na de dringende maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Op het hoogtepunt van de gezondheidscrisis, oftewel in april, waren er ongeveer 1.140.000 tijdelijk werklozen in België, waaronder ongeveer 93.000 Brusselaars (ongeveer 27% van de Brusselse werknemers). Wat het overbruggingsrecht betreft, hebben in april ook ongeveer 388.000 zelfstandigen een overbruggingsrecht ontvangen, waaronder 49.000 Brusselaars (oftewel 57% van de zelfstandigen in Brussel).
Dit heeft als gevolg dat de klassieke werkloosheidscijfers voorlopig minder sterk variëren. Bij tijdelijke werkloosheid kunnen ondernemingen massale ontslagen vermijden. Om recht te hebben op een tijdelijke werkloosheidsuitkering hoeven werkzoekenden niet ingeschreven zijn bij de openbare tewerkstellingsdiensten.

Eind oktober 2020 bedraagt de werkloosheidsgraad in het Brussels Gewest 16,0% (15,6% voor de mannen en 16,6% voor de vrouwen). In oktober 2019 bedroeg de werkloosheidsgraad 15,8%.
De werkloosheidsgraad is gemeten op basis van de meest recente beschikbare gegevens van de beroepsbevolking. Deze wordt berekend aan de hand van de gegevens van de Nationale Bank en van de Enquête naar de arbeidskrachten van de FOD Economie. Op basis van een kruising van deze gegevens stellen we een stijging vast van de werkende beroepsbevolking in 2019 van 1,3% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Kenmerken en evolutie van de niet-werkende werkzoekenden

Eind oktober 2020 telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 91.403 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dit betekent een stijging van 2.426 personen (+2,7%) op jaarbasis.
De instroom in de werkloosheid bedraagt voor de maand oktober 10.473 personen (7.676 herinschrijvingen en 2.797 nieuwe inschrijvingen). Daartegenover staat een uitstroom van 10.955 personen. Op maandbasis komt dit neer op een daling van het aantal NWWZ met 482 personen (-0,5%).

Het Brussels Gewest telt 58.872 werkzoekenden die een uitkering hebben aangevraagd (WZUA), 6.796 jongeren in beroepsinschakelingstijd en 25.735 andere NWWZ die verplicht of vrij zijn ingeschreven.
In deze laatste categorie (“andere NWWZ”) vinden we personen terug die nog geen inschakelingsuitkering hebben ontvangen (die een aanvraag hebben ingediend bij de RVA), personen die uitgesloten werden van werkloosheidsuitkeringen en die zich opnieuw zijn komen inschrijven bij Actiris, personen met een leefloon en personen zonder vervangingsinkomen. We vermelden dat een belangrijk deel van deze werkzoekenden afhankelijk zijn van de OCMW’s of nog geen enkel vervangingsinkomen hebben.
We stellen een stijging vast op jaarbasis van de uitkeringsgerechtigde werkzoekenden (WZUA) met +4,6%. We stellen ook een stijging vast van het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd op jaarbasis (+884 personen, +15,0%). Het aantal andere NWWZ daalde daarentegen op jaarbasis met 3,9%.

Het aantal ontvangen werkaanbiedingen ligt 8,8% hoger dan vorig jaar

Actiris ontving in oktober 2020 3.271 werkaanbiedingen. Hoewel dit een stijging is van 8,8% vergeleken met oktober 2019, merken we op dat ten opzichte van de maand april het aantal werkaanbiedingen met 95,1% is gestegen. Onderstaande grafiek illustreert de evolutie van het aantal ontvangen werkaanbiedingen sinds de gezondheidscrisis. Terwijl een daling van het aantal werkaanbiedingen met 44,3% werd waargenomen in april, nam het aantal in oktober met 8,8% toe.
Ook al hadden we eerder een daling verwacht van het aantal ontvangen WA in oktober, stellen we vast dat er een stijging was. Hierbij merken we enerzijds op dat de stijging vooral uitgesproken was tijdens de eerste helft van oktober (+ 15,3% in de eerste helft van oktober en + 2,5% in de tweede helft van de maand). Anderzijds zien we dat Actiris ook bijna 300 WA ontving van een federale overheid, wat het volume van WA deze maand opdreef. Ten slotte merken we ook op dat de interimsector ook meer WA uitzendt dan vorig jaar (445 WA in oktober 2020 tegenover 136 WA in oktober 2019, d.w.z. een stijging met 309 WA). Zonder deze verschillende elementen zou het aantal in oktober ontvangen WA ook in jaarlijkse variatie zijn afgenomen.

Wat betreft het totaal aantal ontvangen werkaanbiedingen (waarbij ook de ontvangen WA van VDAB en Forem en de partnerwebsites behoren) merken we een daling op van 3,6% t.o.v. de vorige maand en een sterkere daling ten opzichte van vorig jaar (-8,0%).

 

Bron : Actiris – views.brussels

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.