NL | FR | LU
Peoplesphere

‘Werknemers verdienen respect’: het ACV protesteert tegen de magere loonmarge.

Op woensdag 13 februari wordt in zoveel mogelijk bedrijven het werk neergelegd. Met deze actie protesteert het ACV, samen met de andere vakbonden, tegen de maximale loonmarge van amper 0,8% voor de komende twee jaar. Een interprofessioneel akkoord is zo onmogelijk.

“Op 14 december al gaven de werknemers een duidelijk signaal: tienduizenden mensen eisten toen een echte verhoging van de lonen, minder werkdruk, een gezond evenwicht tussen werk en privé en fatsoenlijke eindeloopbaanregelingen. Het bleek niet mogelijk om met de werkgeversorganisatie hier dieper op in te gaan.”

Dus beslisten het ACV, het ABVV en het ACLVB gezamenlijk om hiertegen te protesteren. Tijdens het overleg in de Groep van 10, legden de vakbonden heel wat voorstellen op tafel om tegemoet te komen aan vragen van de werknemers:

– Echte verhoging van de minimumlonen
– Verhoging van uitkeringen en pensioenen tot minstens boven de armoedegrens
– Hertekening van de eindeloopbaanregelingen (SWT, landingsbanen, ….)
– Betere combinatiemogelijkheden voor werk en privé
– Betere mogelijkheden voor woon-werkverkeer (derdebetalersregeling openbaar vervoer, fietsvergoeding, …)

We willen naast antwoorden en oplossingen op korte termijn,ook onderhandelingen over een rechtvaardige transitie naar een gezondere en duurzame economie met inbegrip van de impact van de digitalisering.

Marc Leemans: “In deze context heeft verder onderhandelen geen zin. Dan blijft men doof voor de terechte vragen van zovele gewone mensen die zeer hard werken voor hun boterham en die van hun aandeelhouders. En dus rest niets anders dan protest door op 13 februari te staken. Niet werken en een dag loon verliezen. Omdat het niet anders kan. Omdat het moet. Het is de laatste uitweg uit de dwangbuis van managers en hun regering. En daar moeten we echt uit. Of na de dwangbuis dreigt het gele hesje.”

Bron : ACV

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.