Uit onderzoek van IWG blijkt dat Belgische HR professionals hybride werken naar voren schuiven als oplossing in de strijd tegen burn-outs. Zelf kunnen kiezen waar en wanneer je werkt draagt volgens HR professionals het meest bij tot beter welzijn op de werkvloer. Vooral jonge gezinnen profiteren van hybride werken om de combinatie werk-gezin meer leefbaar te maken.
België is op weg naar een recordaantal van 600.000 langdurig zieken. Het is tijd om op een andere manier te kijken naar hoe we werken. Welzijn op het werk is een belangrijke prioriteit geworden, bij beleidsmakers, het middenveld en bedrijfsleiders. Volgens Belgische HR professionals is flexibeler werken de sleutel tot succes: door werknemers zelf te laten kiezen wanneer (65%) en waar (63%) ze werken, kunnen bedrijven het welzijn van hun mensen verhogen. Het aanbieden van kinderopvang prijkt op de derde plaats van mogelijke oplossingen (43%), naast extra vakantiedagen (42%) en het aanbieden van een werkruimte dichtbij huis (39%).
Ongeacht de grootte van het bedrijf geven de bevraagde Belgische HR managers aan dat werknemers laten kiezen waar en wanneer ze werken een van de beste oplossingen is om het welzijn van medewerkers te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van IWG, leverancier van hybride werkoplossingen, onder Belgische HR managers.
België’s grootste aanbieder van hybride werkplekken ziet een toename in de vraag naar lokale werkplekken, waarbij werknemers steeds vaker afzien van lange pendeltijden en verkiezen om lokaal te werken. Het komende jaar worden daarom wereldwijd tot 1.000 locaties toegevoegd, waarvan het merendeel in voorstedelijke en landelijke locaties.
Hybride werken werkt voor jonge gezinnen
Volgens de bevraagde HR professionals zijn het vooral jonge gezinnen die profiteren van een hybride manier van werken: zo kunnen ze werk en gezin beter combineren (48%). 62% zegt ook dat bedrijven die geen hybride werken aanbieden het moeilijk zullen hebben om vrouwen met kinderen fulltime in dienst of in een hogere functie binnen het bedrijf te houden.
88% van de Belgische CEO’s en bedrijfsleiders volgt het advies van hun HR-afdeling en laat werknemers hybride werken. Bijna de helft (45%) zegt ook bewust hybride werken in hun bedrijf te implementeren om zo medewerkers te helpen met een betere work-life balance.
Hybride werken, met de flexibiliteit om te werken vanaf een professionele werkplek in de buurt van waar je woont, het hoofdkantoor of thuis, zorgt over het algemeen voor een betere mentale en lichamelijke gezondheid. IWG, met het grootste netwerk aan flexibele werkplekoplossingen in België, deed eerder onderzoek van IWG naar de voordelen van hybride werken op onze persoonlijke gezondheid en welzijn. Hieruit bleek dat hybride werknemers meer bewegen, langer slapen en gezonder eten. De tijd die wordt bespaard door minder woon-werkverkeer leidt tot verschillende voordelen op het gebied van gezondheid en welzijn, zoals gewichtsverlies, betere kookgewoonten, een verbeterde mentale gezondheid en een langere nachtrust. Steeds meer bedrijven komen er achter dat aandacht voor het welzijn van werknemers door hybride werken te ondersteunen daarom cruciaal is.
Kevin Van den Bosch, Country Manager België & Luxemburg bij IWG, zegt hierover: “De hybride kantooroplossingen van IWG helpen bedrijven om hun kantoorruimte op een flexibele manier in te richten en in te zetten. Werknemers kunnen op een kantoor dicht bij huis, een hoofdkantoor of thuis werken. Dit zorgt voor meer vrijheid, minder tijdverlies bij het commuten en meer tijd voor het gezin en andere dingen die er voor hen toe doen.”