NL | FR | LU
Peoplesphere

‘Workforce Hope & Fears Survey’: Belgische werknemers verwachten meer transparantie van werkgever.

In de aanloop naar de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum 2022 in Davos peilde PwC België in de Global Workforce Hopes & Fears Survey dit jaar de mening van 52.195 werknemers in 44 landen, waaronder 1.095 in België, naar hun perceptie van hun huidige job, werkgever en mogelijke loopbaan- veranderingen. Bijna de helft van de Belgische respondenten met gespecialiseerde of zeldzame vaardigheden is van plan om in het komende jaar om loonsverhoging te vragen.

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers bijzonder geïnteresseerd zijn in de impact van hun werkgever op de economie, het klimaat en de samenleving. Ook hybride arbeidsvoorkeuren, strategieën voor retentie en de waarde die werknemers geven aan transparantie en empowerment komen in de studie aan het licht.

De strijd om talent woedt steeds heviger

In België is 57% van de werknemers (‘zeer’ of ‘matig’) tevreden met hun baan. Toch is er veel vraag naar werknemers met gespecialiseerde vaardigheden. Uit de gegevens blijkt dat werknemers met gewilde vaardigheden vaker tevreden zijn met hun baan (63% vs 56%) en het gevoel hebben dat hun manager naar hen luistert (41% vs 24%). Deze werknemers zullen het komende jaar ook vaker dan de totale groep om loonsverhoging of promotie vragen (49%).

Ook de krapte aan vaardigheden is nog steeds zeer voelbaar. Ongeveer 22% van de Belgische respondenten (tegenover 29% wereldwijd) zegt dat er op hun thuismarkt een tekort is aan hun vaardigheden. Om de strijd om talent te winnen, is financiële beloning nodig (70%), maar onvoldoende. De kans om zichzelf te zijn op het werk (71%) en de voldoening van het werk (68%) staan in de top drie van factoren voor werknemers die een verandering van job overwegen. De resultaten vragen om een meer holistische benadering van strategieën voor retentie, met een oog voor zowel beloning als cultuur en maatschappelijk doel

Bij maatschappelijke doelstellingen staat transparantie voorop

Werknemers willen dat bedrijven een standpunt innemen. Zij willen transparantie over de gezondheids- en veiligheidscijfers van hun werkgever (46%), de economische impact (47%), de prestaties op het gebied van diversiteit en inclusie (46%) en de impact op het milieu en het klimaat (41%).

Toch lijkt er een kloof te bestaan tussen het belang dat werknemers hechten aan transparantie van de werkgever en het vertrouwen dat zij hebben in de transparantie van hun werkgever op deze punten, met name als het gaat om de bescherming van gezondheid en veiligheid. Het onderzoek suggereert dat werkgevers transparantie tot een topprioriteit moeten maken om het vertrouwen van hun werknemers te herstellen en uiteindelijk hun meest waardevolle kapitaal te behouden.

Hybride werk: ontmoet werknemers in het midden

Ondanks de toename van meer tele- en hybride werkmogelijkheden, is er nog altijd een grote groep werknemers die absoluut niet op afstand kan werken. Ongeveer 52% van de ondervraagde Belgische werknemers kan niet op afstand werken – iets meer dan het wereldwijde gemiddelde van 45%. Deze groep zegt veel minder vaak dan anderen dat hun team om hun welzijn geeft (32%) en het gevoel heeft dat ze financieel eerlijk worden beloond (30%). Van degenen die wel op afstand kunnen werken, werkt 70% van de bevraagde Belgische respondenten (tegenover 55% wereldwijd) momenteel op een hybride manier en we kunnen verwachten dat dit zal toenemen. Van degenen die fulltime van op afstand werken, is er een grotere bezorgdheid over het feit dat ze over het hoofd worden gezien bij promotiekansen.

Axel Smits, Chairman van PwC Belgium reageert: “Temidden van de uitdagingen van de digitalisering en een snel veranderende globale omgeving hebben we een kans om de toekomst van werk opnieuw te bekijken en beter op te bouwen. Er is een aanpak nodig waarbij de mens centraal staat en die ondersteuning biedt voor het welzijn van de mensen en hun bijscholing om doeltreffend te kunnen reageren op uitdagende nieuwe manieren van werken. Tegelijkertijd heeft ons land het potentieel om van zijn diversiteit aan talent een kracht te maken en tegen 2030 een toonaangevende draaischijf voor talent van over de hele wereld te worden, die kan bijdragen aan een sterkere, meer inclusieve en duurzame samenleving.”

 

Bron: PwC’s Global Hopes & Fears Survey

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.