NL | FR | LU
Peoplesphere

Zelfleiderschap om ons leven in balans te houden…

Filip De Cuyper, HR Director bij Mediamarkt, spreekt liever over actieve zelfcontrole dan over loslaten als het gaat over het leven in deze snel veranderende wereld waar iedereen meerdere malen per dag keuzes moet maken. “Loslaten kan niet altijd. Je kan je wel voorbereiden en leider zijn van jezelf. Zo kan je de juiste balans bewaren,” zegt hij.

We hebben allemaal een bepaalde rol te spelen. Ons leven kunnen we eigenlijk opsplitsen in drie luiken,” gaat Filip De Cuyper verder. “Enerzijds vervullen we een rol op professioneel vlak en anderzijds op privé vlak, maar bovendien betekenen we nog iets voor onszelf. Het is cruciaal dat de zingeving achter deze drie dimensies overlapt. Eén persoon kan onmogelijk drie levens leiden.”

Het is evenzeer belangrijk om in zekere mate actieve controle te hebben in alle drie rollen van ons leven. Tijdig verlof nemen is nodig om het hoofd leeg te maken, energie op te doen en tijd door te brengen met de familie. Een avondje uit met vrienden kan harmonie brengen in onze rol op privé-vlak. En altruïsme is een aanrader voor iedereen die zichzelf niet wil verliezen. Een goede balans tussen de drie luiken is cruciaal… en iedereen moet die balans zelf bewaken.

Je kan niet alles loslaten, je kan je wel voorbereiden

Loslaten is volgens mij zeker niet altijd mogelijk, en ook niet gewenst. Je moet je mentaal en fysiek voorbereiden op moeilijke situaties. Als je voorbereid bent op moeilijkere periodes, heb je volgens mij meer kans er goed uit te komen dan als je gewoon loslaat. Met loslaten loop je het gevaar om plots onvoorbereid voor een situatie te staan en er dan slechter van af te zijn,” vindt Filip De Cuyper.

Bij die actieve zelfcontrole hoort ook het besef dat je niet altijd in alles succesvol kan zijn. “Daar hoort dan weer bij dat je voorbereid moet zijn op de mogelijkheid dat de zaken niet altijd lopen zoals je het zou willen. Het is cruciaal om een open geest te houden.”

We dienen ook opnieuw te leren luisteren naar ons lichaam en onze geest. In onze samenleving hebben we enigszins afgeleerd dit te doen. Sommige mensen slepen zich doodop naar hun jaarlijks verlof toe. Ze hebben geen energie meer. Juist dat luisteren is, meer dan loslaten, belangrijk. Bewuste zelfcontrole en gezond, realistisch optimisme kan al heel wat effect hebben op onze mentale gezondheid. Het is ook belangrijk hier tijdig bij stil te staan en het belang ervan te beseffen, anders zal ons lichaam zelf beginnen loslaten en komen we in de beruchte burn-out terecht.”

Lees het volledige artikel in uw Peoplesphere n°105! Nog niet geabonneerd? Klik hier!

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.