NL | FR | LU
Peoplesphere

Zelfstandigen willen vooral eigen baas zijn: slechts 1 op 10 start om meer te verdienen.

De drie voornaamste redenen om te starten als zelfstandige? Je eigen baas zijn, doen wat je graag doet en meer voldoening uit je werk halen. Dat blijkt uit een bevraging van Liantis bij 1.721 zelfstandigen in hoofdberoep. Financiële overwegingen spelen amper een rol.

Recent regelde de 200.000ste zelfstandige zijn sociaal statuut via Liantis, marktleider bij de startende zelfstandigen. Dit vormde voor Liantis de aanleiding om zelfstandigen in hoofdberoep te bevragen over hun drijfveren om te kiezen voor een avontuur als ondernemer.

De belangrijkste redenen om voor het zelfstandige statuut te kiezen zijn: zijn eigen baas te kunnen zijn (34%), kunnen doen wat men graag doet (31%) en om meer voldoening uit het werk te halen (29%) Het financiële aspect speelt met 13% een veel kleinere rol.

De directe omgeving reageert positief op de beslissing om als zelfstandige aan de slag te gaan. Zes op de tien startende zelfstandigen kregen positieve reacties op hun keuze. Slechts 12% kreeg negatieve feedback.

Voldoening van tevreden klanten

Het onderzoek peilde ook naar wat zelfstandigen na verloop van tijd het meest positieve punt vinden aan hun zelfstandig ondernemerschap. Het feit dat ze hun eigen baas kunnen zijn, blijft met stip op 1 staan (39%). De tweede plaats blijft ook gelijk, maar op de derde plaats komt de klant in beeld. Zo geeft 29% aan dat de voldoening van tevreden klanten voor hen de meest motiverende factor is.

De algemene tevredenheid van zelfstandigen ligt hoog. Zo blijkt dat 74% van alle zelfstandigen hun tevredenheid een score geven van 7 of meer op 10.

Als het dan toch gaat over zaken waar ze minder tevreden over zijn, geeft 53% aan dat ze het minst tevreden zijn over hun onzeker financieel bestaan. Vooral bij zelfstandigen met een éénmanszaak is dat het geval. Daarnaast kampen ze ook met de zware administratieve lasten (49%) en de beperkte vrije tijd (32%).

“Het is positief om te horen dat starters de sprong maken omdat ze zich willen toeleggen op datgene wat ze graag doen. Het cliché dat ze zelfstandig worden om meer geld te verdienen, is gewoon fout”, zegt gedelegeerd bestuurder Philip Van Eeckhoute van Liantis. “En eenmaal ze aan de slag zijn, halen ondernemers veel voldoening uit de tevredenheid van hun klanten. Want het is natuurlijk voor die klant dat ze dag in, dag uit intensief aan de slag zijn en waarvoor ze het verschil willen maken.”
Dat Liantis ondertussen zijn 200.000ste zelfstandige mocht verwelkomen bij haar sociaal verzekeringsfonds, noemt Van Eeckhoute een eer. “Met onze organisatie willen we ondernemerschap in ons land stimuleren en ervoor zorgen dat mensen vaker kiezen om als ondernemer aan de slag te gaan.”

Bron: in samenwerking met iVox bevroeg Liantis 1.721 zelfstandigen in hoofdberoep die bij Liantis aangesloten zijn. De enquête gebeurde tussen 13 maart 2019 en 12 april 2019.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.