De bevindingen komen uit een recent onderzoek van HR-dienstenleverancier Securex, die onderzoek verrichtte naar presenteïsme. 73 procent van de werknemers geeft aan dat hij/zij in de twaalf maanden vóór het onderzoek 1 of meer dagen ziek was of geveld door een privéongeval. De gezondheidsproblemen kunnen variëren van griep over keelontsteking tot kanker of een gebroken been ten gevolge van een privéongeval.
Van die zieke werknemers heeft 20% onafgebroken doorgewerkt, 29 procent het werk neergelegd bij ziekte en 51% werk en rust gecombineerd. 71 procent van de zieke werknemers (20 procent + 51 procent) heeft dus minstens één dag gewerkt terwijl hij/zij zich eigenlijk ziek voelde.
81 procent van die ziek doorwerkende werknemers deed dit één tot 10 dagen. 13 procent werkte 11 à 20 dagen door tijdens ziekte, en 6 procent zelfs meer dan 20 dagen. Zij bleven één tot drie maanden doorwerken met gezondheidsproblemen, sommigen zelf zes maanden tot een jaar.
Volgende werknemers met gezondheidsproblemen in de 12 maanden vóór het onderzoek, werkten gemakkelijker één of meerdere dagen door ondanks ziekte of privéongeval:
• Werknemers jonger dan 30 jaar: 80 procent en aflopend tot 59 procent van de 55-plussers
• Universitair geschoolde werknemers: 80 procent versus 74 procent van de werknemers met een diploma hoger onderwijs en 63 procent van de werknemers met een diploma lager en secundair onderwijs
• Werknemers in Wallonië en Brussel: 79 procent versus 66 procent in Vlaanderen
• Leidinggevenden: 77 procent versus 68 procent van de niet-leidinggevenden
• Bedienden: 76 procent versus 61 procent van de arbeiders.
Hoger geschoolden en bedienden werken vaker door bij ziekte, omdat ze meer met plezier gaan werken en meer het gevoel hebben van een eerlijke behandeling door hun werkgever dan lager geschoolden en arbeiders. Het onderzoek toont aan dat ook leidinggevenden meer met plezier gaan werken dan niet-leidinggevenden.
Werknemers in Wallonië en Brussel werken gemakkelijker door bij ziekte, onder meer doordat zij zich meer dan werknemers in Vlaanderen eerlijk behandeld voelen op het werk. Daarnaast is ook het hoge aantal bedienden in Brussel een verklaring voor het hoge percentage werknemers die doorwerken bij ziekte.
Plezier, maar ook angst
Werknemers die met plezier gaan werken, werken gemakkelijker één tot zelfs 10 dagen door bij gezondheidsproblemen dan werknemers die niet met plezier naar hun werk gaan (60 procent versus 42 procent). Maar het plezier mindert wel wanneer dit te vaak gebeurt.
89 procent van de werknemers die tot 10 dagen ziek doorwerken, heeft plezier in het werk, maar dit geldt nog maar voor 74 procent van de werknemers die meer dan 10 dagen ziek doorwerken.
Werknemers die zich eerlijk behandeld voelen, blijken ook makkelijker af en toe door te werken bij ziekte. Ook zij werken vaker 1 tot 10 dagen door bij ziekte dan de niet eerlijk behandelde (59 procent versus 46 procent).
Werknemers met schrik dat ze binnenkort hun job verliezen, of dat de inhoud of de omstandigheden van hun job zullen veranderen, werken meer langdurig door bij ziekte dan werknemers die zeker zijn van hun job. Ook werknemers die – ongewild? – langdurig afwezig zijn door ziekte (> 20 dagen), hebben meer schrik om hun job te verliezen dan werknemers die niet langdurig afwezig zijn.
Heidi Verlinden, HR Research Expert: “Werken als je een beetje ziek bent is op zich geen probleem, maar uit ons onderzoek blijkt wel dat werknemers die langdurig doorwerken wanneer ze ziek zijn, zich minder in staat voelen om lang actief te blijven op de arbeidsmarkt. De keuze tussen thuisblijven en doorwerken (of vervroegd terugkeren), houdt best rekening met de concrete situatie van de medewerker – Wat kun je nog / al wel? Eerder dan: wat kan je niet meer? – en met de mogelijkheden in de organisatie – Welke aanpassingen aan de job/werkomgeving zijn mogelijk? Is een lagere productiviteit tijdelijk aanvaardbaar? Welke opleiding/begeleiding kan de organisatie bieden?”