In meer dan vier op de tien bedrijven hebben werknemers die ziek werden tijdens hun vakantie, hun ziektedagen gerecupereerd. In totaal heeft 4% van de werknemers in ons land gebruik gemaakt van de nieuwe maatregel die sinds 1 januari 2024 in voege is. Ook opvallend: bijna zes op de tien ondernemingen geven aan dat de maatregel niet leidt tot meer ziekteverzuim en vrezen geen misbruik in de toekomst.
Sinds begin dit jaar kunnen werknemers die ziek vallen tijdens hun vakantie die dagen later op het jaar recupereren. En daar werd in heel wat bedrijven intussen gebruik van gemaakt, zo blijkt uit een onderzoek van Mensura na de eerste grote zomervakantie. Nu de maatregel stilaan ingeburgerd geraakt, staat het gros van de bedrijfsleiders niet (meer) negatief tegenover de nieuwe wet.
Verlofdagen recupereren vindt ingang
Een eerste opvallende vaststelling uit het onderzoek van Mensura: meer dan vier op de tien bedrijven in ons land (43%) geven aan dat één of meerdere werknemers al verlofdagen gerecupereerd hebben omdat ze ziek waren tijdens hun vakantie. Onder de bevraagde werknemers geeft in totaal 4% aan dat ze al van de maatregel gebruik hebben gemaakt.
“In pakweg de helft van de bedrijven (46%) waar de maatregel al toegepast werd, is er geen impact op het werk, zo geven de bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken aan. Drie op de tien bedrijfsleiders merkt wel een negatieve impact op de werkvloer (31%), voornamelijk wat de planning (75%) en teamspirit (47,5%) betreft. Iets meer dan een vijfde van de werkgevers ziet eerder voordelen op de werkvloer, zoals een toename van de tevredenheid of van teamspirit.” – Liesbeth Roelandt, verzuimexperte bij Mensura
Geen open deur naar misbruik
Zeven op de tien ondernemingen vinden het (eerder) een goede zaak dat hun werknemers wettelijke vakantiedagen kunnen recupereren als ze ziek zijn tijdens hun verlof. 88% vindt het belangrijk dat hun personeel op die manier beter fysiek en/of mentaal kan uitrusten. En ook werknemers zijn voorstander van de maatregel: 85% kijkt positief naar de nieuwe mogelijkheid, blijkt uit de bevraging van Mensura.
“Heel wat werknemers vinden de nieuwe maatregel positief en springen er verantwoord mee om. We zien in onze bevraging dat ze duidelijk de afweging maken of ze hun verloren vakantiedagen door ziekte wel willen recupereren. Ze houden rekening met hoe lang ze ziek zijn geweest en wat de impact van hun afwezigheid op collega’s betekent. Werkgevers op hun beurt schatten de impact van de nieuwe regelgeving genuanceerd in. Meer dan de helft (57%) heeft niet het gevoel dat de maatregel de deur openzet naar misbruik in de toekomst en bijna zes op de tien (56%) geven aan dat de recuperatie van vakantiedagen door ziekte volgens hen niet leidt tot meer ziekteverzuim. Toch is drie op de tien ondernemingen vandaag (nog) geen voorstander van de nieuwe maatregel. We kunnen echter niet om de Europese wetgeving heen, die ons land begin dit jaar geïmplementeerd heeft. We raden bedrijven daarom aan om met een positieve bril naar de maatregel te kijken en er transparant over te communiceren.” – Liesbeth Roelandt, verzuimexperte Mensura
Minder dan vier op de tien communiceren over maatregel
En net die interne communicatie loopt voorlopig nog spaak: in nog geen vier op de tien ondernemingen (37%) is al actief gecommuniceerd over het bestaan van de nieuwe wet en wat die precies inhoudt.
“Zoals in elk goed preventief verzuimbeleid, is open communicatie belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken en te focussen op inzetbaarheid. Deze maatregel kan perfect ingebed worden in een breder beleid met heldere afspraken rond afwezigheden, waarbij de focus ligt op de behoeften en mogelijkheden van werknemers én bedrijf. Maak het heel concreet en werk richtlijnen uit over wanneer dagen wel of niet kunnen gerecupereerd worden. Die afspraken moeten ook onderling tussen de collega’s afgestemd worden, zodat ze voor iedereen duidelijk zijn.” – Liesbeth Roelandt, verzuimexperte Mensura
Verlofdagen recupereren, hoe werkt het?
Werknemers die hun ziektedagen tijdens vakantie op een later moment willen recupereren, moeten een geldig ziektebriefje indienen bij de werkgever als ze meer dan één dag ziek geweest zijn. De vakantie wordt dan onderbroken en voor de ziektedagen krijg je gewaarborgd loon uitbetaald. Een werkgever kan dat in principe niet weigeren, maar uiteraard is het wel belangrijk om hierover met werkgever en collega’s in overleg te gaan wanneer die dagen gerecupereerd kunnen worden. Let wel: het gaat alleen om wettelijke vakantiedagen, andere vormen van verlof (bv. ADV-dagen of ouderschapsverlof) vallen niet onder de regeling.
Bron: de gegevens komen van een onderzoek door onderzoeksbureau BUFFL in opdracht van Mensura. In totaal werden 300 bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken, en 500 werknemers bevraagd. De resultaten zijn gewogen en representatief voor ons land. De bevraging werd afgenomen tussen 26 augustus en 6 september 2024.