Volgens de Cost of Living City-barometer van Mercer, de jaarlijkse lijst van duurste steden voor internationale werknemers (expats), blijven Hong Kong en Singapore op één en twee, gevolgd door vier Zwitserse steden. Londen klimt in de rangschikking, net als Brussel dat naar plaats 37 klimt, en dus de voorbije 12 maanden duurder werd voor expats.
Op basis van berekeningen van de kosten voor levensonderhoud stelt Mercer een wereldwijde rangschikking op. Hiervoor worden prijzen vergeleken van meer dan 200 artikelen op bijna 500 locaties over de hele wereld, zoals huisvesting, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke artikelen en vrijetijdsbesteding/entertainment.
Inflatie, wisselkoersschommelingen, de oorlog in Oekraïne zorgen voor een geopolitiek en economisch onzeker klimaat. Dat heeft geleid tot stijgende prijzen voor huisvesting, nutsvoorzieningen, onderwijs of lokale belastingen. De combinatie met de globaal gestegen prijs van een winkelkar en de koopkracht die onder druk staat, maakt het leven duurder. Dat speelt ook een rol wanneer bedrijven beslissingen moeten nemen over internationale werknemers. Ze moeten er immers over waken dat deze werknemers op de locatie van tewerkstelling niet moeten inboeten op het vlak van algeheel financieel welzijn of levenskwaliteit.
“Hoge kosten van levensonderhoud kunnen ertoe leiden dat ook deze internationale werknemers hun levensstijl moeten aanpassen, bezuinigen op uitgaven voor hobby’s of vrijetijdsactiviteiten, of zelfs moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien. Dat heeft effect op de levenskwaliteit, omdat sociale en recreatieve activiteiten te duur worden, en kan zo hun sociale integratie en algehele geluk beïnvloeden”, zegt Yvonne Traber, Global Mobility Leader bij Mercer.
Hong Kong blijft net als vorig jaar koploper en ook de rest van de top-vijf blijft ongewijzigd met Singapore, Zürich, Genève en Basel. Zürich is de duurste Europese stad voor expats. Bern is op de zesde plaats de vierde Zwitserse stad in de top-tien. Londen is de enige andere Europese stad bij de tien duurste Europese steden.
Andere duurste steden in Europa zijn Kopenhagen, Wenen, Parijs, Amsterdam, Berlijn en Frankfurt. Brussel stijgt van de 41ste naar de 37ste plaats.
Minsk is na een daling met 30 plaatsen de goedkoopste Europese locatie, op 212de plaats. Andere goedkope steden in Europa zijn Sarajevo, Skopje, Krakau en Wroclaw. De grootste sprong in Europa was voor Tirana, dat 50 plaatsen steeg naar de 103de plaats.
De Europese economie heeft een vertraging doorgemaakt, maar in de meeste lidstaten zijn er positieve tekenen van groei. De zuidelijke rand van de EU kent een snellere economische expansie in vergelijking met het noorden en westen. De kosten van levensonderhoud in Europa verschillen van stad tot stad. De inflatie op jaarbasis in de eurozone zal naar verwachting in 2024 dalen, wat wijst op enige stabiliteit van de prijzen.
Bron: Mercer Cost of Living City Ranking