Tussen september en december dachten 10.000 Belgen na over het langer leven dat zij en hun kinderen en kleinkinderen mogen verwachten. Langer leven heeft een enorme impact op onze maatschappij. Levensverzekeraar NN en onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville vroegen 10.000 Belgen wat er moet veranderen om van dit langer leven een gelukkiger leven te maken. Er zijn drie prioriteiten.
De manier waarop we werken, de manier waarop onze sociale zekerheid werkt en de manier waarop we ons leven inrichten (leren, werken, pensioen) moeten veranderen, is de conclusie. Opmerkelijk is echter dat de Belgen de verantwoordelijkheid van zich af schuiven. De Belgen leggen de grootste verantwoordelijkheden om onze maatschappij klaar te stomen op een langer leven bij anderen, niet bij zichzelf.
Ook opmerkelijk: Jongeren zijn de grote afwezigen in dit burgeronderzoek. Ondanks vele inspanningen, toonde deze groep weinig interesse in het thema, terwijl net zij de vruchten van een langer leven en een betere voorbereiding daarop, zullen kunnen dragen. Er groeit een fundamenteel probleem als de groep jongeren niet wil meepraten en meedenken over de toekomst.
De Belgen zien drie domeinen waarin er moet veranderd worden. Vooral de manier waarop we werken, de sociale zekerheid en de manier waarop we ons leven inrichten moeten volgens de Belgen veranderen.
Hoe we werken, moet veranderen. 68% van de Belgen zoekt actief hoe ze minder stress kunnen hebben en 54% voelt zich vaak tot altijd uitgeput aan het einde van de dag. Dit maakt dat vandaag amper 12% van de Belgen zegt een job te hebben die hij/zij zonder problemen tot zijn/ haar 70ste zou aankunnen. Verandering is nodig. Positief is dat 67% open staat voor een grondige loopbaanverandering.
De sociale zekerheid moet veranderen. Maar hoe kan de sociale zekerheid veranderen wanneer de pensioenleeftijd voor de Belgen muurvast zit? De helft van de Belgen vindt dat ze op 61 jaar genoeg gewerkt hebben1 en vindt de -straks- wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar pas ‘doenbaar’ is als we … 100 worden. Willen we onze sociale zekerheid afgestemd krijgen op de huidige evolutie, zullen we met een andere blik naar zowel werk als pensioen moeten kijken.
De indeling van ons leven moet anders, vindt de Belg, maar realistisch is hij niet. Gemiddeld genomen wil de Belg graag 16% van zijn tijd studeren, 33% werken, 21% zorgen voor kinderen en familie en 30% in rust of pensionering vertoeven. Op 33 procent van de tijd genoeg verdienen om ook in de overige 66 procent van de tijd goed te kunnen leven, dat is niet realistisch. Dit is onhoudbaar.
NN biedt een instrument waarmee men kan meten of men klaar is voor een langer leven. Elke Belg kan zich individueel voorbereiden op een langer leven. De Langer Leven Test berekent hoe klaar of voorbereid ieder van ons is op een lang en gelukkig leven en toont ook de vergelijking met leeftijdsgenoten. Er zijn meer dan 50 tips geformuleerd die elke Belg helpen met zijn persoonlijke voorbereiding. Gemiddeld hebben de Belgen een langer-le- ven-score van 57 op 100.