NL | FR | LU
Peoplesphere

10% minder aanbod voor stageplekken in 2020.

In de voorbije 12 maanden werd bijna 25% vaker gezocht naar stageplekken. De piek tijdens de periode september – november was ongekend. Maar tegelijk daalde het aantal aangeboden stageplekken met 10% op een jaar tijd. Over een periode van drie jaar daalde dat aantal zelfs met een derde, terwijl er dubbel zoveel zoekopdrachten waren.

Tussen januari en augustus werd minder gezocht naar stageplekken. In de maanden april, mei, juni was de invloed van corona duidelijk zichtbaar.

“Maar vanaf september registreerden we een stevige boost in de zoekopdrachten. Dat is ieder jaar rond die periode wel zo, maar de cijfers voor 2020 bereikten recordhoogten met ongeveer een kwart meer zoekopdrachten dan in de jaren voordien”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Ongetwijfeld heeft dat te maken met het feit dat stages vaak verplicht zijn vanuit school of studie. Mensen blijven dus langer naar een geschikte stageplek zoeken. Ook al omdat er tegenwoordig minder beschikbare stageplekken zijn.”

November 2020 was een dieptepunt voor stagiairs: het aantal aangeboden jobs per zoekopdracht was nooit lager. Tot en met augustus stond tegenover iedere zoekopdracht minstens 1 stageplek, daarna waren er meer zoekopdrachten dan jobs.

“Dit is een negatieve trend. Zonde, want leren in de praktijk is voor zoveel mensen ontzettend belangrijk en voor mensen zelfs essentieel voor het afronden van opleiding of studie”, vertelt Vissers. “Wellicht hebben veel bedrijven zo lang mogelijk geprobeerd om stagiairs een volwaardige plek te bieden in hun organisatie, maar moesten ze op den duur toch vaststellen dat door de maatregelen rond verplicht thuiswerken het erg lastig werd om die stagiairs goed in te werken. Bedrijven geven prioriteit aan vaste medewerkers, gezien de complexiteit rond verplicht thuiswerken en de verschillende maatregelen die genomen moeten worden.”

Over drie jaar daalde het aangeboden stageplekken met ruim een derde. Anderzijds werd twee keer zo vaak gezocht naar plekken voor stagiairs. Toch bleef bijna de helft van alle stageplekken (46%) meer dan twee maanden open staan. Dat was vooral in deze sectoren het geval:
– techsoftware 51%
– horeca 57%
– boekhouding 61%

Stagiairs vinden de meeste plekken in de volgende sectoren:
– marketing
– verkoop
– administratie
– HR
– media

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.