NL | FR | LU
Peoplesphere

Plaatsonafhankelijk werken vraagt om hybride vaardigheden: talent management moet in de topbedrijfsprioriteiten zijn.

Na de recente publicatie van het Demand for Skilled Talent rapport van Robert Half, geeft de rekruteringsspecialist vandaag bijkomende gegevens vrij omtrent de groei in de vraag naar nieuwe hybride vaardigheden. Het onderzoek toont aan dat de vraag naar vaardigheden sterk is verschoven als reactie op de invoering van nieuwe technologieën en de economische verschuivingen die zich tijdens de eerste maanden van de COVID-19-pandemie hebben voorgedaan.

Bijna 9 op 10 werkgevers bevestigt dat een hybride personeelsbestand (een combinatie van medewerkers op afstand en op kantoor) een vaste waarde is geworden in het arbeidslandschap. In hun vacatures zijn werkgevers voor technische functies dan ook op zoek naar meer mensgerichte vaardigheden. Voor administratieve functies kijken werkgevers aanvullend dan weer meer naar technische en gegevensverwerkende vaardigheden.

Op basis van een analyse van online vacatures werden voorbeelden verzameld van nieuwe hybride vaardigheden in verschillende sectoren en voor specifieke, veelgevraagde profielen.

Finance & Accounting: Capaciteiten als het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen, samen te werken in teams, klanten bij te staan en creatief te denken zijn erg gewild bij werkgevers.
Voorbeelden van hybride Finance & Accounting-profielen die sterk in de lift zitten: accounting assistants met kennis van bedrijfsstrategieën (+166%), financial controllers die conceptueel denken (+38%) en accountants die een team coachen (+25%).

Administratief ondersteunend personeel en managementassistants: Hier ligt er een steeds grotere nadruk op technische vaardigheden, zoals datamanagement, bedrijfsanalyse en ICT-systemen.
Hybride profielen die sterk in de lift zitten: executive assistants met vaardigheden op het vlak van bedrijfsanalyse (+126%) en office managers die kunnen omgaan met data en digitale content (+20%)

Technologie: Uit het onderzoek blijkt dat technische expertise hand in hand moet gaan met aantoonbare klant- en teamgerichte vaardigheden, zoals klantenrelaties uitbouwen, follow-up van de klant verzorgen, een team leiden en human resource management.
Voorbeelden van hybride technologische profielen die sterk in de lift zitten: software Developers die klantenrapporten opstellen (+74%) en systems Engineers die communiceren met klanten (+44%).

“De vraag naar deze vaardigheden is niet nieuw, maar is de voorbije maanden exponentieel toegenomen door de coronacrisis”, zegt Jeroen Diels, director bij Robert Half. “Volgens General Managers zijn de drie prioriteiten voor bedrijven voor de eerste helft van 2021 talent management (47%), cost management (45%) en de identificatie van groeimogelijkheden (44%). Die combinatie van talent en bedrijfsgroei vormt niet alleen de basis voor de herstelstrategieën van veel bedrijven in deze fase van de pandemie, maar vertaalt zich ook rechtstreeks in nieuwe functieomschrijvingen en evoluerende vaardigheden. Net als het plaatsonafhankelijk werken wordt de vraag naar deze nieuwe hybride vaardigheden wellicht een vaste waarde in het arbeidslandschap.”

“De vaardigheden die werkgevers nodig hebben, evolueren niet alleen snel, maar krijgen ook een nieuwe vorm en worden op nieuwe en vaak onverwachte manieren gecombineerd. Enkele jaren geleden zou niemand hebben gedacht dat reclame- en marketingmanagers software zouden moeten configureren, of dat softwareontwikkelaars de vaardigheden zouden moeten hebben om een band met klanten op te bouwen. De technologische vooruitgang creëert zowel nieuwe mogelijkheden voor werknemers als nieuwe uitdagingen voor werkgevers”, voegt Matt Sigelman, CEO van Burning Glass Technologies, toe.

Robert Half stelt werkgevers, die een teamcultuur willen ontwikkelen die gericht is op hybride vaardigheden, voor een vijfstappenplan op te stellen, bestaande uit een evaluatie van de bedrijfsdoelstellingen en -prioriteiten, een audit van de vaardigheden en de functie en de opstelling van een flexibel personeelsplan – dit alles gebaseerd op het concept “levenslang leren”.

“Vanuit het perspectief van de vraag naar en de ontwikkeling van vaardigheden kan corona gezien worden als de ultieme disruptieve factor en versneller. Nu komt het erop aan constructieve stappen te zetten in de ontwikkeling van hybride vaardigheden. Zeker voor bedrijven die een veerkrachtiger, wendbaarder en flexibeler personeelsbestand willen uitbouwen om weer op koers te raken na de pandemie”, concludeert Jeroen Diels.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.