NL | FR | LU
Peoplesphere

100 hypotheses en slechts enkele zekerheden

Elke maand stellen we een aantal vragen en proberen we daarop (zinvolle) antwoorden te vinden. Deze antwoorden delen we met de HR community. Samen doen we ons best om een aantal tendensen op de markt te identificeren en te analyseren. Onze doelstelling? Alle bedrijven best practices en positieve elementen aanreiken om het People Management naar een steeds hoger niveau te tillen.

De honderdste Peoplesphere kwam net uit. Dat betekent dat wij al honderdmaal, met volle goesting, voor u op zoek gegaan zijn naar inspiratie. Al honderd keer hebben wij een hypothese getoetst aan de werkelijkheid die leeft bij ondernemingen.

Uit die honderd dossiers kunnen we een zeker aantal zekerheden distilleren.

Allereerst: wees gewaarschuwd. De HR-functie is in gevaar. Ze is verplicht om zich te heruitvinden, nog meer dan andere functies. Waarom? In bedrijven vraagt men steeds meer van alle departementen: ondersteunen en administratieve zaken afhandelen is onvoldoende. Elke functie moet bijdragen aan het verbeteren van de business, aan het verhogen van de winst. De druk om toegevoegde waarde te hebben weegt steeds zwaarder op de schouders van de HR-departementen…

Ironisch genoeg is de HR-functie ook onontbeerlijk. In deze maatschappij waar winst het belangrijkste doel van een onderneming is, is het cruciaal om meer nadruk te leggen op het menselijke aspect van de zaak. Wie anders dan de People Managers en het HR-departement kan deze taak voor zich nemen? People Management is niet iets dat men op school leert, slechts door ervaring kan men de best practices vinden en toepassen.

Ten derde moet de HR-functie ‘connected’ zijn. De wereld, landen, streken enzovoort worden kleiner. De wereld is één netwerk geworden. Dat geldt ook voor bedrijven, ondernemingen en teams. Iedereen moet met elkaar verbonden zijn. Het is ondenkbaar dat men vandaag de dag nog zijn functie ‘alleen’ uitvoert. Kunnen delen is onontbeerlijk geworden. Daarnaast is het onderhouden van relaties cruciaal. Slechts met de hulp van relaties (met klanten, werknemers, vrienden enzovoort) kan men waarde creëren.

Drie zekerheden dus, waar u zeker eens over na kunt denken! Aarzel niet om uw mening met ons te delen (mail naar redactie@peoplesphere.be).

Maïté Holvoet & Jean-Paul Erhard

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.