NL | FR | LU
Peoplesphere

4 op de 10 medewerkers van internationale bedrijven niet altijd mee met alle digitale toepassingen.

Driekwart van de bedrijven die internationaal actief zijn, zet stevig in op de digitalisatie van de werkvloer. Maar bijna de helft van die bedrijven heeft nog een weg af te leggen om hun verschillende HR-systemen met elkaar te integreren. Dat verklaart wellicht ook waarom vier op de tien werknemers moeite hebben om het overzicht over alle toepassingen bij te houden. In Belgische bedrijven zien we een gelijkaardig cijfer: ook vier op de tien werknemers geven aan niet altijd mee te zijn.

Internationaal actieve bedrijven nemen het voortouw

73% van de Belgische bedrijven die internationaal actief zijn, zet zich in voor een optimale digitalisatie op de werkvloer, net als 65% van de Belgische bedrijven die lokaal actief zijn. De prioriteiten bij Belgische werkgevers verschillen een beetje. Over alle landen heen is de prioriteit nummer één het trainen van medewerkers in digitale vaardigheden; bij de Belgische werkgevers staat dit in de top drie.

Nood aan integratie van HR-tools

Er is nood aan meer integratie van de verschillende toepassingen binnen het hele digitalisatieproces om ten volle van de voordelen te kunnen genieten. Zo signaleert 40% van de medewerkers in Belgische bedrijven die internationaal actief zijn, dat het niet evident is om het volledige overzicht op digitale toepassingen bij te houden. Iets minder dan de helft (46%) van deze bedrijven spreekt van een hoge tot volledige integratie van hun HR-systemen. Bij de lokaal actieve bedrijven in België is dat een stuk minder, namelijk een kwart (24%). Dubbel zoveel internationaal actieve Belgische bedrijven zijn er al concreet mee aan de slag. Er is in elk geval nog werk aan de winkel.

“Op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën is belangrijk, maar de cijfers tonen ook aan dat alle tools op een gebruiksvriendelijke, gecentraliseerde manier geïntegreerd moeten worden”, legt Tom Wouters, Chief Products Officer bij SD Worx, uit. “Pas als de applicaties volledig met elkaar geïntegreerd zijn, kunnen ze als één geheel functioneren. Je kunt ze vervolgens allemaal toegankelijk maken via één mobiele app, zodat je als medewerker of als HR-professional al je HR-transacties bij elkaar hebt. Hiermee kun je data uitwisselen, wat meerwaarde biedt met onder andere rapportages die interessante inzichten opleveren.”

Internationale bedrijven investeren meer in rapportagetools voor payroll

Hoewel zowel internationale als lokale organisaties het eens zijn over het belang van integratie van systemen voor onder meer betere rapportages en analyses, is er nog een lange weg af te leggen voor de implementatie van de juiste tools hiervoor. Zo heeft net iets minder dan vier op de tien (37%) lokale Belgische bedrijven systemen die een vlotte rapportage van payrollgegevens mogelijk maakt. Bij Belgische bedrijven die internationaal actief zijn, is dat 61%. Doorgaand op de integratie van systemen, heeft 56% van de Belgische internationale bedrijven een platform waar payrollgegevens samengebracht worden met gegevens uit HR-systemen. Bij de lokale Belgische bedrijven is dit slechts 28%.

“Met meer dan 60.000 werknemers over de hele wereld, zit de druk hoog om onze payroll adequaat en in lijn met de lokale vereisten te organiseren”, vertelt Frank Heuts, General Manager Human Resources bij Komatsu Europe International. “Daarnaast zijn er ook tal van werknemers die binnen Europa in een land werken dat niet hun thuisland is. Dat vraagt een gespecialiseerde kennis over enerzijds de lokale regelgeving wat betreft payroll en anderzijds ook de internationale payroll in het algemeen. Als internationale speler is het dus belangrijk om een globaal overzicht te hebben. Een vlotte integratie van onze systemen staat hoog op onze agenda.”

 

Bron: studie van de Europese HR-dienstenverlener SD Worx bij 4.833 werkgevers en 16.011 werknemers in zestien Europese landen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.