NL | FR | LU
Peoplesphere

60% van de Belgische werknemers zou wegens gebrek aan persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden van job veranderen.

De pandemie zorgde niet enkel voor een shift in hoe vaak we naar kantoor gaan; het heeft ook de checklist van de ideale job van veel werknemers doorheen geschud. Waar tot twee jaar terug vooral klassiekers als salaris of een vast contract primeerden, hebben bijvoorbeeld werk-privébalans en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling ook hun weg naar boven gevonden. Maar hebben werkgevers zich wel aangepast aan deze shift? In samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect bevroeg GoodHabitz, expert op vlak van online leren en persoonlijke ontwikkeling zo’n 1.044 Belgische werknemers en 210 besluitvormers in het kader van talentmanagement.

De ‘ideale job’-criteria halen we niet enkel boven als we een (nieuwe) job zoeken, ze doen ons ook effectief beslissen om van job te veranderen. Op vlak van persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden geldt dat voor wel 60% van de Belgische werknemers, terwijl 1 op de 6 aangeeft dat de kansen die ze van hun bedrijf krijgen niet goed of aangepast genoeg zijn. “Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat de prioriteiten van de gemiddelde werkgever mee bewegen met de ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt, maar veel organisaties worstelen nog met het in kaart brengen daarvan,” zegt Max Winter, country manager bij GoodHabitz. “En dat kunnen ze zich eigenlijk niet veroorloven als ze structureel nieuw talent aantrekken en behouden.”

Werkgevers en werkgevers niet op dezelfde lijn

61% van de werkgevers begrijpt het belang van zelfontplooiing op de werkvloer en is het ermee eens dat de kans reëel is dat je personeel het anders voor bekeken houdt. En toch zegt 64% dat ze zich hier niet verder in verdiepen omdat ze hun aanbod rond dit topic al aantrekkelijk genoeg vinden. 11% zegt zelfs helemaal géén persoonlijke ontwikkelingskansen aan te bieden, terwijl 24% van de werknemers dat wel heeft aangekaart. “Een frappant verschil”, volgens Winter. “Dit kan wijzen op een verschil in perspectief op wat een dergelijk aanbod zou moeten inhouden en/of de mate waarin deze kansen op maat worden aangereikt. Of het kan liggen aan ruis op de lijn tussen werkgever en werknemer op vlak wat er allemaal mogelijk is voor hun personeel.”

Werktevredenheid & leervormen

Een belangrijke stap richting persoonlijke groei is het aanbieden van leertrajecten en opleidingen. 34% van de respondenten houdt het liever traditioneel via klassikaal leren. 35% kiest voor een combinatie met online leren (blended learning), en 48% leert het snelst praktijkgericht. Volgens 2 op de 3 werknemers zijn online trainingen direct gunstig voor hun persoonlijke ontwikkeling. “Onze ervaring leert dat veel Belgische organisaties nog een redelijk klassiek trainingsaanbod hebben, terwijl digitale opleidingen tal van voordelen bieden. Zo maken ze chunk learning makkelijker, waardoor werknemers zélf kunnen kiezen wanneer ze leren: tijdens werkluwere momenten bijvoorbeeld, of – waarom niet – gewoon wanneer ze er zin in hebben. Digitale trainingen implementeren is een relatief kleine investering die direct voor meer werktevredenheid kan zorgen.”

 

Bron: GoodHabitz

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.