84% van de studenten hebben een bijverdienste, dat is nog maar eens een record. Vorig jaar bleef de teller nog steken op 80%. Opvallend is dat zwartwerk blijft groeien ondanks de versoepelingen van het studentenstatuut. Ruim een derde van de studenten geeft ook toe dat werken tijdens het schooljaar de studies schaadt. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Randstad Research bij 1500 studenten. Het onderzoek werd eind maart, begin april uitgevoerd.
Het aantal studenten met een bijverdienste piekt nog maar eens. In totaal steekt 84 procent van de studenten de handen uit de mouwen om iets bij te verdienen. Tellen we ook klussen en vrijwilligerswerk mee, dan stijgt dit zelfs tot 89 procent. In Vlaanderen gaat 87 procent van de studenten aan de slag, in Brussel 83 procent en in Wallonië 78 procent.
Het aandeel studenten dat werkt tijdens het schooljaar stijgt tot 70 procent, tijdens de grote vakantie is dat zelfs 76 procent. In beide gevallen een record. Bijna twee derde (62%) werkt tijdens zowel het schooljaar als de zomervakantie. Slechts 13 procent is alleen aan de slag tijdens de zomervakantie, 9 procent uitsluitend tijdens het schooljaar.
Daarnaast is er de trend dat meer en meer studenten tijdens de kortere schoolvakanties werken. In 2019 was dat 30 procent, tegenover 26 procent in 2018. De paasvakantie (23%) en de krokusvakantie (19%) zijn de koplopers. Opvallend genoeg zegt ruim een derde (36%) dat werken tijdens het schooljaar de eigen studieprestaties schaadt (score van 7 of meer op schaal van 1 tot 10).
“Geen record in 2020”
“De records qua studentenjobs zullen dit jaar niet sneuvelen, integendeel. Door corona viel studentenarbeid in de paasvakantie terug met maar liefst twee derde. Omdat de paasvakantie in het strengste deel van de lockdown viel, verwacht ik dat de cijfers de rest van het jaar iets positiever zullen zijn. Voorlopig schatten we de terugval voor deze zomer tussen de 20 en 30%.” aldus Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad.
Werken zonder contract neemt toe, vooral bij min 18
De verschillende versoepelingen van het studentenstatuut dringen het werken zonder contract niet terug, integendeel. Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad: “In vergelijking met vorig jaar is het aantal studenten zonder contract opnieuw licht gestegen. In 2019 was globaal genomen 19 procent van de studenten zonder arbeidsovereenkomst aan de slag. Dit jaar is dat gestegen tot 21 procent. Bij de jongeren tot achttien is het nog erger: daarvan werkt maar liefst 31 procent zonder contract. Vorig jaar was dat 27 procent, in 2018 nog 25 procent. De versoepeling van de wetgeving heeft op het eerste zicht niet geleid tot daling van werken zonder contract”
2600 euro per jaar
Naar eigen schatting verdienen de studenten zo’n 2600 euro per jaar. Dat is 200 euro meer dan vorig jaar. De mannelijke studenten strijken zo’n 2900 euro op, of 400 euro meer dan hun vrouwelijke collega’s. Ook in uurloon is er een verschil: de mannen komen uit op 13,60 euro, de vrouwen op 12,30 euro. Met klussen verdienen de mannen ook beduidend meer dan de vrouwen: 836 euro versus 564 euro.
Van het inkomen gaat tien procent naar uitgaan, negen procent wordt gespaard. Bijdragen aan het gezinsbudget en kosten voor de studies zijn beide goed voor vier procent.
Horeca is koning studentenarbeid
Met 22 procent doet de horeca het vaakst beroep op jobstudenten. De detailhandel is goed voor 19 procent, de overheid en social profit nemen 11 procent voor hun rekening. De meeste studenten werken als kassier(ster) (12%), gevolgd door administratief bediende (11%) en magazijnier (10%). Naar verwachting zullen de meest uitgevoerde studentenjobs in de toekomst sterk in aantal afnemen.
De uitbreiding van studentenarbeid de voorbije jaren is vooral voor rekening van de kleinere bedrijven. Zij hebben blijkbaar pas meer recent de voordelen van studentenarbeid ontdekt.
Het aandeel studenten dat werkt in een groot bedrijf (+100 werknemers) is de voorbije drie jaar afgenomen van 27 naar 21 procent.
Nieuwe studentenjobs door corona
Corona zorgt in 2020 voor een daling inzake studentenarbeid. Maar terzelfdertijd zorgt het voor nieuwe studentenjobs.
- social distancing stewards
- contact tracers
- stop and go medewerkers
- temperatuurcontroleurs
- corona call agents
- hygiëne medewerkers
Bron : Randstad Research – Voor dit onderzoek werden 1500 studenten bevraagd die minstens vijftien jaar zijn en ingeschreven zijn in het secundair of hoger onderwijs. De enquête werd online ingevuld tussen 23 maart en 9 april 2020. De subgroepen zijn representatief voor de populatie naar geslacht, taal en regio).