NL | FR | LU
Peoplesphere

8,6 % werkgevers geeft personeel digitale loonbrief.

Bijna één op tien werkgevers biedt hun personeel de kans om hun loonfiche digitaal te ontvangen. Bij 1,4 % van die werkgevers ontvangen alle werknemers hun loonbrief elke maand online. Bij 90 % van de werkgevers krijgen de werknemers elke maand hun loonfiche nog op papier. ACERTA veronderstelt dat het eerder een kwestie van gewoonte is dan een kwestie van tegen de elektronische loonfiche te zijn.

Vandaag werkt 8,6 % van de werkgevers met een online platform om de loonfiches bij de werknemers te krijgen. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf ACERTA. 7,2 % hiervan trok al de digitale kaart, maar krijgt toch nog de vraag van individuele werknemers om de fiche op papier te krijgen.

Brecht Decroos, HR directeur van ACERTA: “Soms gaat papier er maar uit als de overheid daartoe besluit. Kijk naar de maaltijdcheques: werknemers krijgen hun maaltijdcheques sinds 1 januari 2016 niet meer op papier, toen het zo werd opgelegd. Dat heeft de arbeidsmarkt trouwens prima verteerd.”

Alles digitaal !

Vele jaren terug kregen werknemers op het einde van de week hun loon in de hand uitbetaald. Vandaag geven werknemers bij het ondertekenen van hun arbeidscontract hun rekeningnummer door, waarop hun loon wordt gestort. Niemand vindt dat vreemd. En betalingen doen we nog nauwelijks met cash geld. Papier gaat er op alle fronten uit.

Brecht Decroos: “Er zijn veel argumenten pro elektronische loonfiche. Zo is het gebruik van elektronische loonfiches handig, overzichtelijk, tijds-en kostenbesparend, administratief eenvoudig en milieuvriendelijk, om maar enkele voordelen te noemen.”

Wat ook de belangrijkste motivator is – snelheid, ecologie, veiligheid – het maakt niet uit, de stap naar de elektronische loonbrief is de logische stap.

Brecht Decroos: “We hoeven zeker niet op wetgeving te wachten om nu al de logisch volgende stap te zetten voor de loonfiche en ook die digitaal aan te bieden. Op het online platform Doccle, de elektronische brievenbus, zien we dat de grote nutsbedrijven bijvoorbeeld hun facturen elektronisch aan hun gebruikers aanbieden en de gebruiker vindt er meteen een beveiligd archief.”

Over de cijfers – De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De analyse werd afgenomen op 01/08/2018. En het betreft de volgende documenten: de loonbon, de belastingfiche (fiche 281) en de individuele rekening op het online platform van Doccle.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.