NL | FR | LU
Peoplesphere

Belgische bedrijven spelen in op de groeiende vraag van werknemers naar minder woon-werkverkeer nu het hybride werkmodel blijft toenemen

Tijd kwijt zijn aan reizen is iets van weleer, vanuit praktisch oogpunt, milieuoverweging maar ook om kosten te besparen. Mensen willen graag op kantoor werken, maar zijn het pendelen beu. Uit recent onderzoek van IWG, ‘s werelds grootste aanbieder van flexwerkplekken, blijkt dat veel Belgische bedrijven de voordelen van hybride werken inzien en het aantal reisbewegingen naar kantoor fors terugdringen.

Steeds meer mensen omarmen hybride werken en verdelen hun tijd tussen werken op het hoofdkantoor, op een professionele werkplek, een flexkantoor in de buurt van waar zij wonen of thuis. Ook Belgische werkgevers zien er het voordeel van in en het thema is onderwerp van gesprek in de boardroom.

82% van de Belgische bedrijven geeft aan het aantal reisbewegingen naar kantoor voor onder meer meetings fors terug te dringen om kosten te besparen. Meer dan de helft van de Belgische bedrijven kiest daarom voor hybride werken om kosten te besparen op woon-werkverkeer (53%) en om minder tijd kwijt te zijn aan reizen (51%). Maar ook de werk- en privébalans speelt een belangrijke rol. 45% van de Belgische bestuurders vindt dat dankzij hybride werken werknemers een betere balans hebben tussen werk en privé omdat ze op een flexibele manier kunnen werken. Volgens 37% is de combinatie van werk en een jong gezinsleven, vooral voor de moeders in de organisatie, de reden om deze manier van werken te steunen.

William Willems, Regional Manager IWG België & Luxemburg: “Uit dit onderzoek blijkt dat steeds meer Belgische bedrijven de voordelen inzien van hybride werken. Niet alleen zorgt deze manier van werken voor een betere balans tussen werk en privé en het welzijn van personeel, maar het draagt ook bij aan het bedrijfsresultaat. Eerder onderzoek toonde aan dat hybride werken bedrijven meer dan €10.000 per werknemer per jaar kan besparen*.”

Flexibele kantoorruimtes

Uit onderzoek van IWG blijkt dat 83% van de Belgische bestuurders in de kosten snijdt of van plan is dat op korte termijn te doen. Het herzien van de huidige loonschalen wordt beschouwd als een van de meest effectieve manieren om kosten te besparen (33%), maar bestuurders geloven ook dat het verminderen van kantoorruimte hierbij een effectieve maatregel is. Terugdringen van kantoorruimte, overstappen op kortlopende huurcontracten en verhuizen naar gedeelde kantoorruimtes worden als oplossing gezien. Zo zegt 46% van de ondervraagde bestuurders te overwegen om te verhuizen naar een gedeelde kantoorruimte of personeel toegang te geven tot flexkantoren, 28% heeft dat al gedaan.

Ook bij het overwegen van een nieuwe kantoorruimte denkt 43% dat de prijs het belangrijkst is in het besluitvormingsproces, evenals de mogelijkheid om te werken met een flexibel contract dat snelle aanpassingen mogelijk maakt indien nodig.

Voor meer dan de helft van de Belgische bestuurders (52%) is het behoud van talent hun grootste zorg voor dit jaar, gevolgd door het vinden van het juiste personeel (41%) en stijgende kosten zoals salarissen en middelen (38%). 83% van de Belgische bedrijven zegt geraakt te zijn door inflatie en stijgende loonkosten. Een hybride werkmodel kan wel bijdragen aan het vinden en behouden van talent. Zo geeft 67% van de Belgische HR-professionals aan dat vacatures met hybride werken meer kandidaten aantrekken.

 

Bron: IWG – het onderzoek is uitgevoerd door Mortar Research onder meer dan 250 (N=254) C-level beslissers via een online enquête in maart 2023. Alle respondenten gaven opt-in toestemming in overeenstemming met de MRS en GDPR-richtlijnen.

*Global Workplace Analytics

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.