NL | FR | LU
Peoplesphere

Gezelschapsspel spelen met collega’s brengt meer connectie, interactie en sfeer op de werkvloer.

Voor ruim 8 Belgen op 10 (81%) zijn gezelschapsspellen een ideale manier om mensen samen te brengen en elkaar beter te leren kennen. Op de werkvloer zijn wij, Belgen, daar echter minder van overtuigd. Uit een onderzoek van Asmodee België, verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspellen, blijkt dat slechts 1 Belg op 3 (36%) het fijn zou vinden om tijdens de lunchpauze een gezelschapsspel te spelen met collega’s. De anderen ontspannen liever op een andere manier (54%), vinden het werk niet de geschikte omgeving voor spelletjes (37%) of vullen hun pauze liever in zonder collega’s (21%).

“Toch zijn er heel wat voordelen van samen pauzeren met een gezelschapsspel”, klinkt het bij Bert De Smet, directeur van Asmodee België, “Het helpt om te ontspannen en te deconnecteren om daarna de werkdag met meer energie verder te zetten. En bovendien leer je elkaar op een informele manier kennen.”

Ruim een kwart van de Belgen (28%) speelt wel eens een gezelschapsspel met zijn of haar collega’s. Hoe jonger, hoe meer er een spel gespeeld wordt op het werk. Zo haalt meer dan de helft van de min 35-jarigen (52%) wel eens een spel boven tijdens de lunchpauze, tegenover 26% bij de 35 tot 54-jarigen en 10% bij de 55-plussers. Toch zijn veel landgenoten eerder terughoudend: op de vraag met wie ze liever géén gezelschapsspel spelen, worden collega’s (31%) met stip op de eerste plaats gezet, gevolgd door buren (29%) en op de derde plaats schoonouders (16%). Belgen spelen het liefst gezelschapsspelletjes met vrienden (47%), hun kinderen (46%) en partner (45%). ​

‘Een gezelschapsspel helpt om te deconnecteren tijdens de pauze’

1 op 3 Belgen (36%) zou het wél leuk vinden om tijdens de (lunch)pauze een gezelschapsspel te spelen met de collega’s. Voor hen is het dé ideale ontspanning, en helpt het om elkaar beter te leren kennen los van het werk en wordt er vermeden dat ze over het werk (moeten) praten.

“Tijdens het spelen van een gezelschapsspel denk je even aan niets anders, ook niet aan het werk”, zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee België. “Het is een ideale manier om de werkdag te breken. Weg stress, welkom ontspanning! Zelfs als je maar een kwartiertje tijd hebt, zorgt een spel meteen voor een lach en een instant portie happiness. Nadien is je hoofd weer helemaal fris en leeg, klaar om er opnieuw in te vliegen.”

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, kan bedrijven alleen maar aanmoedigen om zelf ook een aantal gezelschapsspellen te voorzien voor hun werknemers: “Nu we meer hybride werken en elkaar minder vaak zien op bureau dan vroeger, is het absoluut een goed idee om als werkgever ontspannende activiteiten te faciliteren, in welke vorm dan ook. Gezelschapsspellen zijn een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Door samen te spelen, creëer je een band met je collega’s. Wie samen plezier maakt, werkt doorgaans ook beter samen, wat alleen maar positieve effecten heeft op de energie, het teamgevoel en de productiviteit.”

Meer connectie, interactie en sfeer op de werkvloer

Protime uit Mechelen, marktleider op het gebied van tijdsregistratie, moedigt camaraderie en verbinding onder werknemers aan door initiatieven van collega’s voor collega’s te faciliteren: een sportweek, een LAN-party, de warmste week, maar bijvoorbeeld ook ‘boardgame night’. Een paar keer per jaar komen een 20-tal werknemers samen om gezelschapsspellen te spelen. Ook tijdens de lunchpauze komt er regelmatig een gezelschapsspel op tafel. In de spelletjeskast in het kantoor in Mechelen liggen zo een 15-tal spellen. Dat aanbod werd recent uitgebreid met een 5-tal nieuwe Asmodee-spellen, waaronder Skull en Perudo.

“Vroeger, voor Covid, speelden we vrijwel elke middagpauze. Nu iedereen meer van thuis uit werkt, is er helaas minder regelmaat, maar het verbindingsaspect blijft wel. Onlangs speelden we Perudo, een verrassend leuk dobbelspel dat perfect te spelen valt tijdens de lunch. Het vraagt weinig setup en vraagt niet veel tijd om uit te leggen aan collega’s die het nog niet kennen. Luchtig en ontspannend om te spelen. Een grap en een lach hier en daar maakten het het ideale kwartier om te deconnecteren en bounden. Beter dan de teambuildingsactiviteit zelf, als je ’t mij vraagt!” – Donald Valkaert, UX designer bij Protime.

Naast Protime gingen ook de collega’s van SBE Engineering en Het Landhuis uit Sint-Niklaas, Tempo Team uit Antwerpen, Maneuver uit Beveren en Showpad uit Gent aan het spelen. Ook zij ontdekten de voordelen van gezelschapsspellen spelen met collega’s.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.