NL | FR | LU
Peoplesphere

Vakantie voor de één, is vaak meer werk voor de ander… Ruim 1 op de 3 ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.

Ruim één op de drie Vlamingen (37%) heeft meer werk tijdens het verlof van (directe) collega’s. Opvallend: een pak meer vrouwen (43%) dan mannen (31%) ervaren dit probleem. De belangrijkste oorzaken van deze extra werkdruk zijn collega’s die tegelijkertijd met vakantie vertrekken (41%), bijkomend werk waar je te weinig van afweet (34%) en een gebrekkige overdracht van taken (18%).

Hoewel velen de zomermaanden als rustiger ervaren, geldt dat niet voor iedereen. Meer zelfs, wanneer collega’s vakantie hebben, ervaart 37% juist extra werkdruk. 6% geeft aan het in deze periode zelfs heel veel drukker te hebben dan gewoonlijk. Voor zes op de tien Vlamingen blijft de hoeveelheid werk gelijk, terwijl zo’n 3% het net rustiger aan kan doen wanneer hun collega’s vakantie hebben. ​
​​
​Opvallend is dat een pak meer vrouwen (43%) dan mannen (31%) meer werk hebben tijdens het verlof van (directe) collega’s. Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, wordt dit deels verklaard door de onzichtbare verwachtingen en verantwoordelijkheden die vrouwen vaak op zich nemen op het werk. “Vrouwen worden vaker gevraagd om administratieve taken uit te voeren, zoals het organiseren van vergaderingen, zelfs als deze taken niet expliciet in hun functieomschrijving staan. Daarnaast wordt er vaak impliciet van hen verwacht dat ze beschikbaar blijven voor ondersteuning en begeleiding van collega’s, wat extra tijd en energie kost. Deze subtiele, maar alomtegenwoordige verwachtingen kunnen de werkdruk verhogen, vooral tijdens vakantieperiodes wanneer de werklast al hoger ligt.”

Ook jongere werknemers voelen extra werkdruk: voor bijna de helft van de Gen Z’ers (47%) – geboren na 1997 – voelt de periode extra pittig aan. Bij de millennials – geboren tussen 1981 en 1996 – loopt dit terug tot 37% en bij de Gen X’ers – geboren tussen 1965 en 1980 – tot 34%. Het gevolg van die extra werkdruk is dat ruim vier op de tien werknemers (43%) meer stress ervaren tijdens het verlof van collega’s.

Met stip op nummer één als oorzaak voor de te hoge werkdruk: (directe) collega’s die tegelijkertijd met vakantie zijn.

De 4 voornaamste oorzaken waarom werknemers het extra druk hebben tijdens de vakantie van (directe) collega’s:

  • Collega’s vertrekken tegelijkertijd op vakantie waardoor de werkdruk te hoog ligt (41%)
  • Bijkomend werk waar je te weinig vanaf weet (34%)
  • Een slechte takenoverdracht wanneer een collega met verlof gaat (18%)
  • Geen overdracht van taken wanneer een collega met verlof gaat (13%)

Bijna de helft van de werknemers (48%) is van mening dat wanneer leidinggevenden meer inzicht hebben in de (te veel) gewerkte tijd van hun teams, ze de personeelsplanning tijdig kunnen bijsturen. ​

“Net zoals een hartslagmeter ons laat weten wanneer we te intensief sporten, kunnen online tijdregistratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden. Bij een te hoge werkdruk kunnen zij dan, als goede coaches, hun personeelsplanning tijdig bijsturen. Zo zorgen ze ervoor dat de workload in vakantieperiodes doenbaar blijft voor de achterblijvende collega’s,” zegt Gille Sebrechts, CEO van Protime.

9 op 10 Vlamingen nemen makkelijk werk over van afwezige collega’s

Uit het onderzoek blijkt verder dat een goede takenoverdracht eveneens cruciaal is om de werkstress voor de achterblijvers op kantoor te verminderen. Bijna twee op de drie werknemers (65%) ervaren dat collega’s gemakkelijk hun taken overnemen als ze er niet zijn. Bij wie dit niet het geval is, geeft een meerderheid (58%) aan dat collega’s het daarvoor te druk hebben. Daarnaast zegt 42% dat er simpelweg niemand beschikbaar is die hun werk kan overnemen.

Op de vraag of zij zelf makkelijk taken van collega’s overnemen wanneer die met vakantie zijn, geeft maar liefst 90% aan dat ze dit zonder problemen doen. Slechts 7% doet dit niet omdat ze het zelf te druk hebben en 3% omdat collega’s dat ook niet voor hen doen.

“Een goede takenoverdracht is essentieel. Daarnaast is het belangrijk om een ondersteunende werkomgeving te creëren waarin werknemers duidelijke afspraken kunnen maken over wat wel en niet moet worden opgevolgd tijdens hun vakantie. Stel daarbij prioriteiten: is het echt dringend, of kan het wachten tot je terug bent?,” besluit Lode Godderis.

 

Bron: het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime tussen 4 maart en 18 maart 2024 bij 1.000 Vlaamse bedienden. Het onderzoek is representatief op geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Vlamingen bedraagt 3,02%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.