NL | FR | LU
Peoplesphere

Aantal jongeren zonder baan, onderwijs of opleiding (NEET) reden tot bezorgdheid, ondanks daling jeugdwerkloosheid.

Nieuw ILO rapport stelt een hoog percentage NEET-jongeren vast, regionale en genderkloven en een groeiende angst van jongeren voor werk, ondanks bemoedigende trends in de jeugdwerkloosheid wereldwijd. De arbeidsmarktvooruitzichten voor jongeren wereldwijd zijn de afgelopen vier jaar verbeterd en deze opwaartse trend zal naar verwachting nog twee jaar aanhouden, volgens een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Het Global Employment Trends for Youth 2024 rapport waarschuwt echter dat het aantal 15- tot 24-jarigen in de wereld zonder baan, onderwijs of opleiding (NEET) zorgwekkend is en dat het herstel van de werkgelegenheid na de coronapandemie niet universeel is. Jongeren in bepaalde regio’s en veel jonge vrouwen genieten niet van de voordelen van het economisch herstel.

Het jeugdwerkloosheidscijfer bedraagt 13% en 64,9 miljoen jongeren zijn werkloos (gegevens voor 2023): dit is het laagste aantal in 15 jaar en een daling ten opzichte van voor de pandemie (13,8% in 2019).

Verwacht wordt dat het jeugdwerkloosheidscijfer dit jaar en in 2025 zal dalen tot 12,8%. Het beeld is echter niet in alle regio’s hetzelfde. In de Arabische staten, Oost-Azië en Zuidoost-Azië en het Stille Oceaangebied lag de jeugdwerkloosheid in 2023 hoger dan in 2019.

De studie waarschuwt ook dat jongeren andere tegenslagen ondervinden in hun streven naar succes in de arbeidswereld. Te veel jongeren over de hele wereld zijn NEET en de mogelijkheden om een waardige job te vinden blijven beperkt in de groei- en ontwikkelingslanden. Een op de vijf jongeren wereldwijd was in 2023 NEET. Twee op de drie van deze NEET’s waren vrouw.

Het rapport wijst op het gebrek aan vooruitgang bij het vinden van waardige jobs voor de jongeren die werken. Wereldwijd heeft meer dan de helft van de jonge werknemers een informele baan. Alleen in economieën met hoge en hogere middeninkomens heeft de meerderheid van de jonge werknemers een vaste, reguliere baan. Drie op de vier jonge werknemers in lage-inkomenslanden krijgen alleen een zelfstandige of tijdelijk betaalde job.

Het rapport waarschuwt dat de aanhoudend hoge NEET-percentages en het onvoldoende aanbod van waardige jobs zorgen voor toenemende bezorgdheid onder jongeren, die nooit eerder zo hoog opgeleid waren.

“Niemand van ons kan uitkijken naar een stabiele toekomst als miljoenen jongeren over de hele wereld geen waardig werk hebben en zich daardoor onzeker voelen en geen beter leven kunnen opbouwen voor zichzelf en hun gezin. Vreedzame samenlevingen zijn gebaseerd op drie basisingrediënten: stabiliteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid; en waardig werk voor jongeren vormt de kern,” zei Gilbert F. Houngbo, Directeur-generaal van de ILO.

Bovendien blijkt uit de studie dat jonge mannen meer hebben geprofiteerd van het herstel van de arbeidsmarkt dan jonge vrouwen. De jeugdwerkloosheidscijfers voor beiden waren bijna gelijk in 2023 (12,9% voor jonge vrouwen en 13% voor jonge mannen), in tegenstelling tot de jaren vóór de pandemie toen het cijfer voor jonge mannen hoger was. Vorig jaar lag het wereldwijde NEET-cijfer lag echter twee keer zo hoog voor jonge vrouwen dan dat voor jonge mannen (respectievelijk 28,1 procent en 13,1 procent).

“Het rapport herinnert ons eraan dat de kansen voor jongeren zeer ongelijk zijn; veel jonge vrouwen, jongeren met beperkte financiële middelen of met een minderheidsachtergrond hebben het nog steeds moeilijk. Zonder gelijke kansen op onderwijs en waardige jobs lopen miljoenen jongeren hun kansen op een betere toekomst mis,” voegde Houngbo eraan toe.

Het ILO-rapport roept op om meer aandacht te besteden aan het versterken van de fundamenten van waardig werk als een manier om de angsten van jongeren over de wereld van werk tegen te gaan en hun hoop op een betere toekomst te versterken.

 

Bron: ILO – Internationale Arbeidsorganisatie

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.