NL | FR | LU
Peoplesphere

Back to school maar niet terug fulltime naar kantoor: driekwart van de werkende ouders zegt nee, en verandert nog liever van job.

Uit nieuw onderzoek van International Workplace Group blijkt dat 84% van de ouders meer tijd heeft voor hun kinderen sinds ze zijn overgestapt op een hybride werkmodel. Ouders brengen tot vijf uur per week extra door met hun gezin nu ze niet meer dagelijks moeten pendelen.

Het nieuwe schooljaar start volgende week en voor veel ouders begint opnieuw de rush in de ochtend en na school, en het jongleren tussen werk, activiteiten en opvang. Uit nieuw onderzoek van International Workplace Group onder werkende ouders blijkt dat driekwart (74%) op zoek zou gaan naar een nieuwe job als hen gevraagd wordt om vijf dagen per week naar een centraal kantoor te komen.

Vlottere ochtendspits

Elke ouder herkent de drukte ‘s morgens om iedereen op tijd klaar te maken en af te zetten. Hybride werken stelt ouders (90%) in staat om een betere balans te vinden tussen werk en privé. Dit is vooral ’s ochtends: er is meer tijd om samen te ontbijten (67%), om de kinderen klaar te maken voor school (54%) en om ze op school af te zetten (53%).

Ook kunnen ouders hun kinderen nu regelmatiger helpen met huiswerk (46%) en samen avondeten (49%). 9 op de 10 zegt ook dat ze nu beter in staat zijn om aanwezig te zijn bij belangrijke mijlpalen en gebeurtenissen, zoals ouderavonden (52%), verjaardagen van het gezin (48%) en schoolvakanties (51%).

Minder pendelen, meer gezinsgeluk

Uit het onderzoek, uitgevoerd bij meer dan 1.000 ouders met een hybride job, blijkt dat 83% zichzelf een betere ouder vindt als gevolg van de flexibiliteit die hybride werken biedt. 89% geeft aan een betere band te hebben met hun kinderen en 92% is meer aanwezig. Bovendien zegt 86% dat de levenskwaliteit van hun gezin is verbeterd.

Een belangrijke oorzaak van dat toegenomen gezinsgeluk is de extra tijd die ouders winnen doordat ze dagelijks minder lang moeten pendelen naar het werk. 84% van de ouders heeft dankzij hybride werken meer tijd die ze met hun kinderen kunnen spenderen, en 85% zegt dat ze nu meer betrokken zijn bij de dagelijkse opvoedingstaken.

Gemiddeld hebben ouders nu vijf extra uren per week om met hun gezin door te brengen, wat neerkomt op 260 uur per jaar ofwel één extra uur per werkdag. Bijna een kwart (23%) van de ouders meldt een tijdsbesparing van meer dan vijf uur per week.

Mark Dixon, Chief Executive Officer van de International Workplace Group, licht toe: “De voortdurende en onomkeerbare verschuiving naar hybride werken heeft een grote impact op het leven van miljoenen mensen wereldwijd. Dit nieuwe onderzoek laat zien hoe ouders die in het hybride model werken, een aanzienlijk verbeterde balans tussen werk en privé ervaren. In plaats van dagelijks uren te moeten pendelen over lange afstanden, werken ze nu dichter bij huis en kunnen ze meer genieten van die belangrijke gezinsmomenten die ze voorheen misten.”

Fatima Koning, Group Chief Commercial Officer, International Workplace Group, vult aan: “Uit ons onderzoek blijkt dat flexibiliteit een doorslaggevende factor is in waar en hoe ouders willen werken. Ouders maken momenteel 40% van de beroepsbevolking uit, en organisaties die de verschuiving naar het hybride model over het hoofd zien raken achterop en zullen moeite hebben om het beste talent aan te trekken – en te behouden – omdat de moderne beroepsbevolking aanpassingsvermogen blijft eisen. Uiteindelijk investeren werkgevers die dit omarmen in een gelukkiger en meer betrokken personeelsbestand”.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.