NL | FR | LU
Peoplesphere

Realtime verloning? Eén op drie Belgen zou vandaag voor directe uitbetaling van hun loon kiezen.

Realtime verloning is in België nog een grote uitzondering in de verloningsmarkt, maar toch hebben veel medewerkers nu al oren naar deze flexibele vorm van verlonen. Terwijl bijna één op drie ervoor zou kiezen om meteen na het leveren van een prestatie loon naar werken te krijgen, valt op dat vooral jongere generaties de voordelen inzien van versnelde uitbetaling van hun loon. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van HR-tech ontwikkelaar Prato.

De survey van iVOX in opdracht van HR-tech ontwikkelaar Prato vroeg duizend Belgen naar hun mening over realtime verloning. De meeste deelnemers zijn werknemers met een vast contract (44,8%), gevolgd door gepensioneerden zonder flexi-job (28%), werklozen of mensen zonder contract (17,2%), interim- of uitzendcontracten (4,9%) en werknemers via dienstencheques (2,2%). Op de vraag of ze voor realtime verloning zouden kiezen indien dit in België mogelijk zou zijn, geeft 30,6% een positief antwoord. De meerderheid (35%) blijft neutraal, wat mogelijk kan wijzen op het feit dat het concept voor veel Belgen nog onbekend terrein is.

Realtime verloning betekent dat mensen de optie krijgen om hun loon meteen te ontvangen na het leveren van een prestatie. Sterker nog, ook eventuele belastingen en sociale bijdragen zijn bij uitbetaling al verrekend. Dat is mogelijk dankzij moderne technologie met slimme loonmotoren die in realtime lonen berekenen en meteen regels en wetgeving toepassen. Terwijl het idee in de Angelsaksische landen al meer is ingeburgerd, is ook in België een voedingsbodem aanwezig voor realtime verloning.

Jongeren zien voordelen van realtime verloning

Uit de survey blijkt dat jonge generaties de grootste aanhangers zijn van het potentieel dat realtime verloning te bieden heeft. Zo ziet 44% van de respondenten jonger dan 34 jaar de voordelen van directe uitbetaling. Bij de 55-plussers is dit amper 20%. Ook dienstenchequemedewerkers (70,7%) hoeven we niet te overtuigen van de voordelen.

Wat zijn die voordelen dan precies? Voor ongeveer één op vijf is zekerheid het grootste pluspunt. Je krijgt immers meteen waar je na het leveren van een prestatie recht op hebt. Een ander voordeel is het idee dat realtime verloning deuren opent naar betere planning en minder financiële stress (13%). Tot slot zou ruim 11% meer voldoening halen uit werk waarvoor ze meteen beloond worden. Dat jongere generaties “minder financiële stress” als hoofdvoordeel opgeven (17,1%), hoeft niet te verwonderen. De gepensioneerden stellen dan weer dat ze meer voldoening uit hun job zouden halen (25,1%), een argument waar ook dienstenchequewerknemers (29,2%) zich bij aansluiten.

Angst voor gebrek aan financiële discipline

Omgekeerd houdt deze manier van verlonen ook risico’s in. Zo vreest 25,7% voor een gebrek aan financiële discipline, waarbij ze hun loon meteen uitgeven en uiteindelijk minder overhouden. Nog eens 23% denkt dat het ontbreken van een maandelijks overzicht tot financiële onzekerheid zal leiden. En één op vijf maakt zich zorgen over de complexiteit die realtime verloning zou kunnen veroorzaken, onder meer op vlak van fiscaliteit. Dat laatste is uiteraard de reden waarom er in België eerst een wetgevend kader nodig is om de weg naar flexibele verloning meer en beter vrij te maken.

Gebrek aan financiële discipline is een risico dat vooral de jongere generaties (32%) bezighoudt. Slechts een minderheid van de bevraagden (11,2%) vreest dat zo’n nieuwe vorm van verloning bij hun werkgevers andere verwachtingen over de geleverde prestaties zal doen ontstaan.

Gevraagd naar hoe vaak mensen gebruik zouden maken van realtime verloning, stelt een kwart dat ze dit enkel zouden doen in noodgevallen of onvoorziene situaties. Daarnaast zou 23,9% het vaker doen, maar ook weer afhankelijk van hun financiële behoeften. Slechts een minderheid stelt dat ze hun loon regelmatig (11%) of na iedere prestatie (6%) onmiddellijk willen ontvangen. Wat opvalt is dat mannen (22,5%) meer geneigd zijn dan vrouwen (12%) om regelmatig voor directe betaling te kiezen. Gepensioneerden met een flexi-job (30,4%) krijgen liefst meteen loon naar werken.

Doorslaggevende factor in war for talent?

Als realtime verloning vandaag al mogelijk zou zijn, zien de meeste bevraagden er vooralsnog geen doorslaggevend argument in om voor een bepaalde werkgever te kiezen (45%). Slechts 15% zou er wel rekening mee houden. Toch wil dit niet zeggen dat werkgevers hier op korte termijn geen verschil mee kunnen maken. Zo kan het voor 28% van de jongere generaties wel doorslaggevend zijn. En ook veel dienstenchequemedewerkers (68,8%), gepensioneerden met flexi-job (43,9%) en interim werknemers (32%) geven de voorkeur aan werkgevers die realtime verloning aanbieden.

“Van het beluisteren van muziek tot het plaatsen van online bestellingen, we leven vandaag in een wereld waarin alles instant mogelijk is. Waarom zou je dan nog tot het einde van de week of maand moeten wachten om je loon te ontvangen? De technologie is beschikbaar. Zo kunnen loonmotoren zoals Earnie in realtime lonen verwerken. Nu is het uitkijken naar de politiek om het licht voor realtime verloning op groen te zetten. Zodra dat gebeurt, zijn we ervan overtuigd dat veel mensen hiervan gebruik zullen maken. Vooral bij jonge werkkrachten kan deze optie wel eens belangrijk worden in de war for talent”, zegt Joris Peumans, CEO van Prato.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.