NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijna 9 op de 10 bedrijven plant in 2025 vaste medewerkers aan te werven.

Ondanks economisch uitdagende tijden verwachten Belgische bedrijven een positief jaar in 2025. Dat blijkt uit de economische verwachtingen van het Federaal Planbureau voor 2025, maar wordt nu ook bevestigd door een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. Bijna 9 op de 10 werkgevers zijn van plan om vaste medewerkers aan te werven, 8 op de 10 mikken op nieuwe tijdelijke werknemers. De IT- en technologiesector tekent de grootste groei op, waarbij het meest naar AI-specialisten wordt gezocht.

Werkgevers blijven aanwerven, zowel vaste als tijdelijke werkkrachten

De aanwervingsplannen van bedrijven blijven positief. Maar liefst 87% is van plan om vaste medewerkers aan te nemen, 77% wil tijdelijke medewerkers aantrekken en 73% wil professionals op projectbasis inzetten. Vergeleken met vorig jaar willen bedrijven meer vaste medewerkers aanwerven voor nieuwe posities (46% in 2025 vs. 38% in 2024) dan bestaande functies (41% in 2025 vs. 49% in 2024).

Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half: “De vele openstaande vacatures en het tekort aan beschikbare professionals duiden op een aanhoudende vraag naar talent en gespecialiseerde vaardigheden. Dat maakt dat verschillende sectoren en bedrijven op de Belgische arbeidsmarkt ambitieuze aanwervingsplannen hebben. Werkgevers houden het economisch klimaat nauwlettend in de gaten en passen hun wervingsstrategieën aan, waarbij ze vaak samenwerken met gespecialiseerde recruiters om topkandidaten te vinden voor vaste en tijdelijke functies.”

IT- en technologie grootste groeier (t.o.v. vorig jaar)

Wat de aanwervingsambities voor 2025 betreft, springen twee domeinen eruit: Finance & Boekhouding (94% werkgevers zoekt vaste medewerkers) en IT (91% werkgevers zoekt vaste medewerkers). Daarbij tekent de IT de grootste groei op: +9% tegenover verleden jaar (vs. +2% voor Finance & Boekhouding). De interim-functies blijven vergelijkbaar: 8 op de 10 werkgevers plannen tijdelijke IT-versterking in 2025, net als in 2024.

Opvallend ook, waar bedrijfsleiders vorig jaar vooral permanent aanwierven voor bestaande IT-functies (52% bestaande jobs vs. 30% nieuwe jobs), doen ze dat vandaag vooral voor nieuwe IT-functies (37% bestaande jobs vs. 54% nieuwe jobs). Brussel noteert daarbij de grootste vraag (72% nieuwe jobs), gevolgd door Wallonië (49%) en – nog een stuk verderop – Vlaanderen (29%).

Jeroen Diels: “Bedrijfsleiders zetten ook in 2025 verder in op de digitale transformatie van hun onderneming, wat vaak uitmondt in nieuwe functies die intern gecreëerd worden. Die verdere digitalisatie zorgt voor meer data die bedrijven moeten verwerken, maar daarnaast ook kunnen gebruiken om hun interne processen te verbeteren. We stellen vast dat in het verlengde daarvan er volop geïnvesteerd wordt om die data maximaal te laten renderen door te zoeken naar dataspecialisten of experts binnen de domeinen Artificial Intelligence, Automation en Machine Learning om een deel van die data nadien automatisch te kunnen verwerken.” ​

AI-specialisten staan in de Salarisgids van Robert Half bovenaan de lijst van meest gezochte IT-profielen, zowel voor een vaste aanwerving als op projectbasis. IT Service en IT Architecture vervolledigen de top drie van specialisaties binnen IT waar sterk gerekruteerd wordt. De inhoudelijke verschuiving met 2024 is groot, toen cybersecurity-specialisten en cloud experts nog de meest gezochte technologische profielen waren.

Ook andere domeinen zien groei

In het domein Administratie, HR en Office Support heeft 84% van de bedrijven aanwervingsplannen voor 2025. De helft van de grote bedrijven wil uitbreiden met vaste medewerkers, de helft van de kleinere bedrijven wil vooral het vast personeelsbestand behouden. Voor tijdelijke banen zetten werkgevers zowel in op behoud (50%) als uitbreiding (21%). In het domein Legal plant driekwart van de bedrijven om evenveel vaste als tijdelijke werknemers aan te werven, zowel voor nieuwe als bestaande functies. Bij Banking & Finance gaat het vooral om de aanwerving van nieuwe Legal-profielen (48%).

 

Bron: Robert Half

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.