94% van de Belgische bedrijven is van plan een basissalarisverhoging toe te kennen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 82% van vorig jaar en een stijging van 37 pp. ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook het aantal bedrijven dat een apart budget voorziet voor promoties neemt aanzienlijk toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Salary Budget poll’ van HR-consultancybedrijf Hudson, onderdeel van Randstad Group Belgium. De resultaten zijn gebaseerd op een bevraging bij 299 Belgische organisaties.
Hoewel meer organisaties van plan zijn het basissalaris van medewerkers te verhogen, is het percentage bedrijven dat van plan is om een verhoging van de salarismassa van meer dan 2,5% toe te kennen gedaald van 28% in 2024 naar 17% in 2025.
Daarnaast voorziet 64% van de organisaties voor 2025 een apart budget voor promoties. Een stijging van maar liefst 34 pp. ten opzichte van vorig jaar. Net als in voorgaande jaren budgetteren de meeste organisaties minder dan 1% van hun totale salarismassa voor promoties, exclusief indexatie. Ongeveer 20% van de organisaties plant meer dan 1% toe te kennen.
5% van de salarismassa naar variabele verloning
80% van de organisaties plant een apart budget voor variabele verloning in 2025. Vorig jaar was dat slechts 39%. Vier op de tien organisaties willen meer dan 5% van het totale salarisbudget toewijzen aan variabele beloning.
Opvallend: 58% van de organisaties budgetteert geen variabele verloning voor arbeiders en 30% budgetteert het niet voor bedienden. Het zijn vooral kaderleden en managementfuncties die in vergelijking met functies op lager niveau kunnen rekenen op variabele beloning, met name binnen de bandbreedtes 7,51% – 10% en 10,01% – 12,50%.
“Naarmate de functieniveaus stijgen van arbeiders tot hoger management, zijn organisaties meer geneigd om hogere percentages toe te kennen aan variabele verloning. Meer dan 20% van de organisaties budgetteert meer dan 20% variabel loon voor het senior management, wat wijst op een sterkere nadruk op prestatiegerelateerde beloning op hogere niveaus. Organisaties zijn meer geneigd om substantiële variabele beloningsprikkels aan te bieden voor deze functies”, duidt Wouter Beuckels, senior manager bij Hudson.
Anticiperen op indexverhoging
90% van de organisaties anticipeert op automatische indexatie van de lonen en maakt een prognose van de indexering voor 2025. De meerderheid schat in dat de indexverhoging zal variëren tussen 2% en 4%. Slechts 31% van de organisaties houdt rekening met een indexverhoging voor bedienden van meer dan 3,5%. Dat is nochtans de verwachting van de indexcommissie. De vele bedienden die vallen onder PC200 mogen volgens de laatste berekeningen momenteel 3,52% meer loon verwachten.
De loonindexering blijft voor bedrijven dus een zware hap uit het budget nemen. Dus moeten we ook het huidige systeem van loonindexering in vraag durven stellen, klinkt het bij Wouter Beuckels: “Met het principe is niks mis, enkel de manier waarop het zonder enige nuance wordt toegepast vraagt een kritische reflectie. Waarom niet trapsgewijs indexeren waarbij boven een bepaald loonplafond de koppeling wordt losgelaten? Het zou heel wat bedrijven wat meer ademruimte geven.”
Bron: Hudson