NL | FR | LU
Peoplesphere

Belg verdient gemiddeld 4.318 euro. Stijging loon voor (bijna) iedereen, voor horecamensen en voor vrouwen het meest.

De werkende Belg gaat er qua loon opnieuw op vooruit. Gemiddeld verdient hij/zij nu 4.318 euro bruto per maand. Het aantal extralegale voordelen blijft eerder status-quo, behalve voor wie in een minder groot bedrijf werkt, die worden steeds beter beloond. En toch daalt de algemene tevredenheid over het loonpakket en het algemene geluksgevoel op professioneel vlak.

Zo blijkt uit het Jobat Salariskompas, dat naar jaarlijkse gewoonte een inkijk geeft in het loonzakje van de werkende Belg, van zowel arbeiders, bedienden als ambtenaren. Meer dan 62.000 respondenten namen in de loop van 2024 deel aan dit permanente loononderzoek van Jobat.

Hoger brutoloon voor (bijna) iedereen

In 2023 was er een stevige indexering die zich automatisch ook vertaalde in een stijging van het gemiddelde brutoloon. Anno 2024 was die indexering er ook, weliswaar minder uitgesproken dan vorig jaar. We zagen zo het gemiddelde bruto maandloon van de Belgen stijgen tot 4.318 euro.

De stijging van het bruto maandloon is merkbaar bij elke bevolkingsgroep en was in de voorbije vijf jaar het grootst bij werknemers met 4 tot 5 jaar ervaring, terwijl die voor mensen met 21 tot 25 jaar werkervaring het kleinst was.

Ook het loon van vrouwen is sinds 2020 harder gestegen (16,9 procent) dan dat van mannen (12,9 procent), al blijft er nog steeds een aanzienlijke kloof tussen de beide brutolonen bestaan, blijkt uit het Jobat Salariskompas. Werknemers zonder diploma hoger onderwijs zagen hun bruto maandloon sinds 2020 het meest stijgen (met 19,0 procent).

Minder voor het management, méér voor de horeca

De verhoging van het brutoloon is te merken in vrijwel alle sectoren en functiecategorieën. In de horecasector, maar ook in de textielindustrie & mode, is het maandloon het hardst gestegen, met iets meer dan 19 procent voor allebei. Ondanks dit blijf je toch nog het minst van allemaal verdienen in de horeca, waar het gemiddelde brutoloon 3.421 euro bedraagt, aldus het Jobat Salariskompas. Het hoogste loon verzilver je nog steeds in de chemie & farmaceutische industrie, goed voor gemiddeld 5.247 euro.

In de sector van energie en milieu gaat het bruto maandloon het minst vooruit (plus 10,1 procent), maar toch blijft dit de tweede best betaalde sector van allemaal, met gemiddeld 4.820 euro op de loonbrief.

Ook binnen de verschillende functiecategorie stijgt het maandsalaris bovendien, behalve voor het algemene management, die krijgen een klein verlies te slikken (van min 3,24 procent tov vorig jaar). Desondanks blijven ze toch nog steeds het meest verdienen, gemiddeld 5.941 euro bruto per maand. Helemaal onderaan de lijst staan de werknemers in schoonmaak, die met gemiddeld 2.765 euro bruto per maand tevreden moeten zijn.

Mediaan versus gemiddeld

Het gemiddeld bruto maandloon van de Belg bedraagt momenteel dus 4.318 euro. De doorsnee werkende Belg verdient echter ‘slechts’ 3.850 euro per maand. Dat is immers het doorsnee- of mediaanloon, aldus het Jobat Salariskompas. De mediaan is het middelste loon in een reeks gerangschikt naar grootte. Concreet verdient de helft van de ondervraagden dus minder, de andere helft verdient meer. Aldus is een mediaanloon beter bestand tegen uitschieters dan een gemiddeld loon.

Sinds vorig jaar is het gemiddeld bruto maandloon in België met precies 75 euro gestegen. Het mediaanloon ging 50 euro de hoogte in. En ja, die loonstijging zet zich door binnen iedere organisatiegrootte, al hebben werknemers bij kmo’s de voorbije vijf jaar wel de grootste loonstijging gekend. Werknemers uit grotere firma’s verdienen daarentegen wel nog altijd meer in vergelijking.

En ook het overheidspersoneel zag sinds 2020 de grootste stijging op hun loonbrief, terwijl het loon voor bedienden procentueel het minst steeg. Onderaan de loonladder blijven de arbeiders staan. Die loonkloof lijkt alleen maar groter te worden.

Brussel betaalt best

Kijken we via het Jobat Salariskompas naar werkervaring, dan stellen we vast dat werknemers met 4 tot 5 jaar ervaring de grootste stijging van hun loon konden vaststellen (plus 25,6 procent sinds 2020), in Brussel het sterkst van al.

Werken in Brussel levert sowieso nog steeds het hoogste loon op: het gemiddeld brutoloon bedraagt er 5.253 euro, het mediaanloon 4.750 euro. Ter vergelijking: in Vlaanderen bedraagt het gemiddeld brutomaandloon 4.225 euro, het mediaanloon 3.800 euro. En ook tussen de verschillende Vlaamse provincies zijn er duidelijke verschillen vast te stellen: in Vlaams-Brabant verdien je gemiddeld het meest (4.452 euro), in West-Vlaanderen het minst (3.981 euro).

Status-quo in extralegale voordelen en vakantiedagen

Al enkele jaren blijft het gemiddeld aantal vakantiedagen van de Belg status-quo op 28 staan. En ook het aantal extralegale voordelen per werknemer blijft grotendeels op dezelfde voet, met gemiddeld 6,5 verschillende per werknemer. Maaltijdcheques zijn het populairst, 77 procent van de Belgische werknemers krijgt ze. Voor bedienden is dat zelfs 80 procent.

Bedienden ontvangen sowieso de meeste extralegale voordelen, gemiddeld 10,1 per werknemer. Ambtenaren en arbeiders moeten tevreden zijn met respectievelijk gemiddeld 6,4 en 5,7 verschillende extra’s in hun totale loonpakket.

Een woon-werkverkeervergoeding wordt steeds minder gegeven, blijkt uit het Jobat Salariskompas, ten voordele van de mogelijkheid tot thuiswerk (plus 17,8 procent sinds 2020) en een laptop (plus 9,8 procent). ‘Nieuwere’ extralegale voordelen – zoals een cafetariaplan en lease fiets – blijken nog slechts beperkt ingeburgerd, slechts ongeveer 15 procent van de werknemers kan er gebruik van maken.

Thuiswerken blijft in de lift

Werknemers uit kleinere bedrijven krijgen nog steeds een pak minder extralegale voordelen dan werknemers uit bedrijven met meer dan 200 werknemers, al lijkt deze kloof op langere termijn kleiner te worden en ontvangen werknemers uit de kleine bedrijven steeds meer extra’s in hun totale loonpakket.

Idem wat werknemers zonder (hoger) diploma betreft: gemiddeld krijgen zij minder extralegale voordelen, doch door de jaren heen krijgen ze er meer dan vroeger. Vooral de mogelijkheid tot thuiswerken is flink toegenomen, een stijging die we ook vaststellen bij ambtenaren bijvoorbeeld. Gezien hun jobinhoud kunnen arbeiders hier helaas nog steeds veel minder (of niet) van genieten.

De functiecategorieën met het hoogste en met het laagste aantal extralegale voordelen blijven standhouden: IT’ers, managers en ingenieurs ontvangen er nog steeds de meeste, leerkrachten en schoonmakers de minste. Al zijn er toch indicaties dat managers en directeurs ook op vlak van extralegale voordelen dit jaar iets moeten inboeten. Wie actief is in de energie- en telecomsector krijgt sowieso de meeste extralegale voordelen van allemaal: gemiddeld 12,3 verschillende per werknemer.

Desondanks minder tevreden

Ondanks de meesten hun salaris zagen stijgen, stellen we toch vast dat de tevredenheid rond het loonpakket gedaald is. Terwijl vorig jaar nog 61% van de werknemers toegaf tevreden te zijn met hun loon (via een score tussen 7 en 10 in het Jobat Salariskompas) blijkt dit nu nog slechts 55% te zijn. En die dalende tevredenheid zien we quasi over alle sectoren, functiecategorieën, leeftijden, werknemertypes en regio’s heen. Het sterkst zet de daling in tevredenheid over het loon zich door bij werknemers met 4 à 5 jaar ervaring, net die groep die het loon dit jaar gemiddeld iets zagen dalen.

Ook de perceptie van geluk in het professionele leven is verder gedaald, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas, een dalende trend sinds 2020. De gemiddelde gelukscore bedraagt momenteel 6,8 op 10. Enkel ambtenaren lijken sinds dit jaar iets gelukkiger dan vorig jaar. Sowieso blijft wie actief is chemie, farma, energie en milieu het gelukkigst van allemaal. Of hoe een hoog salaris toch gelukkig(er) maakt?

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.