Een sterke sociale dialoog is belangrijker dan ooit in deze turbulente tijden van geopolitieke en economische onzekerheid door oorlog, deglobalisering, digitalisering en de versnelling van kli-maatverandering. Dat stelden zowel Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Nederland als Stijn Gryp, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) tijdens hun ontmoeting vandaag in Brussel.
Het zit ingebakken in het DNA van beide raden om bruggen te bouwen en naar gedragen oplossingen te zoeken. SER Nederland en de SERV staan klaar om samen met hun regeringen naar oplossingen te zoeken voor de grote sociaal-economische uitdagingen van deze tijd.
Kim Putters, voorzitter SER Nederland: “Om te kunnen omgaan met de grote veranderingen van deze tijd zijn slagkracht en het nemen van verantwoordelijkheid essentieel. Helaas nemen in de politiek fragmentatie en polarisatie toe en blijven antwoorden op de grote lange termijn vragen uit. In discussies voeren tegenstellingen vaak de boventoon. Als je voor het klimaat bent, dan ben je tegen de industrie. Maar zo werkt het niet. Depolarisatie is ons antwoord. Brede welvaart moeten we echt verdienen met elkaar. In plaats van tegenstellingen te blijven benadrukken, moeten we ons richten op werkbare oplossingen die de verschillende belangen serieus afwegen. Een echte duurzame aanpak begint met het bouwen van bruggen, het overwinnen van tegenstellingen en het versterken van het gematigde midden.”
Stijn Gryp, voorzitter SERV: “De Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties blijven zich in de SERV inzetten als bruggenbouwers voor gedragen oplossingen waar de economie en samenleving van de toekomst bij gebaat zijn. Niet alleen omdat werkgevers en werknemers dat van ons verwachten. Maar ook vanuit een diepe overtuiging dat democratie het best werkt als iedereen gehoord wordt, als er ruimte is voor overleg, dialoog en verbinding, als we tegenstellingen overstijgen en samen zoeken naar oplossingen die verder reiken dan individuele belangen. Daar is in deze gepolariseerde tijden grote behoefte aan.”
SER Nederland en SERV delen verleden
Zowel SER Nederland als de (voorganger van de) SERV zijn ontstaan tijdens de periode van wederopbouw na WO II. Ook toen waren er grote tegenstellingen en polarisatie, diepe armoede en ongelijkheid. Daar is de basis gelegd voor de overlegeconomie zoals wij ze nog steeds kennen.
Kijken met een langetermijnperspectief
Klimaatverandering, vergrijzing, toenemende sociale ongelijkheid en digitalisering zorgen voor langjarige transities in onze manier van leren, werken, zorgen, ondernemen en samenleven. Dat raakt onze brede welvaart. Nederland en Vlaanderen staan hierbij voor belangrijke uitdagingen om economische, ecologische en sociale belangen goed tegenover elkaar af te wegen en toekomstbestendige keuzes te maken. Het helpt dan om verder te kijken dan de tegenstellingen in het hier en nu. Door een langetermijnperspectief in te brengen kunnen betere oplossingen op tafel komen zonder het belang van toekomstige generaties te schaden. In de industrie gaat het bijvoorbeeld om het behoud van verdienvermogen en werkgelegenheid, het realiseren van verduurzaming en technologische innovatie, het faciliteren van om- en bijscholing voor werknemers, en het waarborgen van een schone leefomgeving. SER Nederland en de SERV reiken graag de hand aan hun regeringen, met breed gedragen voorstellen die Nederland en Vlaanderen vooruithelpen. Zij wijzen ook op het belang van de Europese Unie om de sociaal-economische weerbaarheid te versterken en het laten slagen van de groene en digitale transities.
Sociaal overleg toekomstbestendig maken
De sociale partners beseffen dat ze het sociaal overleg moeten blijven vernieuwen en bouwen aan meer representativiteit, impact en verbinding. Dat doen de beide sociaal-economische raden door proactief te werken, hun tijd en expertise te steken in grote maatschappelijke uitdagingen, jongeren te betrekken en samen te werken met andere middenveldorganisaties en wetenschappers.
In overleg met de betreffende ministeries is SER Nederland gestart met een aantal nieuwe adviezen en verkenningen: over arbeidsmigratie, de energietransitie van de gebouwde omgeving, een toekomstperspectief voor de landbouw en een vereenvoudiging van het Nederlandse belasting- en toeslagenstelsel. Daarnaast buigt SER Nederland zich over het belang van strategische autonomie. Ook komt SER Nederland binnenkort met een advies over arbeidsproductiviteitsgroei en over AI en werk.
In Vlaanderen wil de SERV samen met de Vlaamse Regering zijn schouders zetten onder een krachtdadig geïntegreerd Vlaams industriebeleid en werkt de raad intensief verder rond de thema’s strategische autonomie en energiezekerheid en -weerbaarheid. De SERV werkt ook actief mee aan het regeringsproject voor betere regelgeving en administratieve vereenvoudiging. De Vlaamse sociale partners overleggen momenteel over een opleidingsoffensief en arbeidsmarkt-hervormingen. Binnenkort komt de SERV ook met een advies over preventief gezondheids- en welzijnsbeleid.
Bron: SERV