Meer dan een kwart van de Belgische werknemers (27%) geeft wel eens toe te solliciteren om hun eigen marktwaarde te testen, zonder de intentie daadwerkelijk van job te veranderen. Onder jongvolwassenen (tot 35 jaar) loopt dit zelfs op tot 31 procent. Deze ‘sollicitatieshoppers’ gebruiken een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek als hefboom om een hoger loon of betere arbeidsvoorwaarden te krijgen bij hun huidige werkgever.
Dit blijkt uit onderzoek van Top Employers Institute onder ruim 1.000 Belgische werknemers, werkzaam in organisaties van 250 FTE+.
Sollicitatieshopper rukt op onder jongeren
De belangrijkste drijfveer achter dit sollicitatiegedrag is niet onvrede, maar de behoefte aan een sterkere onderhandelingspositie bij de huidige werkgever. 24 procent van de werknemers geeft aan hier ook daadwerkelijk succes mee gehad te hebben, onder dertigers loopt dit op naar 30 procent.
Opvallend is een duidelijke generatiekloof. Waar jongeren sneller de markt aftasten of hun onderhandelingspositie willen versterken, lijken oudere generaties iets honkvaster. Zo’n 20 procent van de 55-plussers zegt ooit te hebben gesolliciteerd met als doel betere voorwaarden te bedingen bij hun huidige werkgever.
Duurzaamheid en inclusiviteit
Naast arbeidsvoorwaarden speelt ook zingeving een groeiende rol. Zo zijn bedrijven die zich niet inzetten voor duurzaamheid, minder aantrekkelijk om voor te werken volgens ruim een derde (36%) van de werknemers. Meer dan één op de vijf (22%) vindt de maatschappelijke missie van een bedrijf zelfs belangrijker dan een hoog salaris. 25 procent geeft aan dat hun organisatie hier momenteel al mee bezig is en samenwerkt met goede doelen of maatschappelijke initiatieven.
David Plink, CEO Top Employers Institute: “Sollicitaties zijn voor jongere generaties niet langer slechts een route naar een nieuwe job, maar ook een strategisch middel om invloed uit te oefenen op hun loopbaan. Werkgevers moeten hier rekening mee houden door niet alleen te concurreren op loon maar ook op waarden. De opkomst van de sollicitatieshopper is een duidelijk signaal dat medewerkers zoeken naar erkenning, ontwikkeling en een werkgever die aansluit bij hun overtuigingen.”
Bron: dit onderzoek is in opdracht van TOP Employers Institute uitgevoerd door MarktEffect onder ruim 1.000 Belgische werknemers, werkzaam in organisaties van 250 FTE+.