NL | FR | LU
Peoplesphere

Een bonusplan opzetten in 2016?

Voor de loonbonus (niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen) geldt een voordelige sociale en fiscale behandeling en hij telt niet mee voor de loonnorm. Hierdoor heeft de loonbonus een comfortabele plaats verworven tussen de voordelen die werkgevers aan hun werknemers toekennen om hen te belonen. Wilt u ook een loonbonusplan opzetten binnen uw onderneming en daarbij het kalenderjaar als referteperiode hanteren? Dan moet u vóór 30 april stappen ondernemen!

Ter herinnering: de loonbonus moet toegekend worden aan alle werknemers of een objectief omschreven groep van werknemers en moet gekoppeld zijn aan de realisatie van één of meerdere collectieve doelstellingen.

De maximumbedragen

Om van de sociaal en fiscaal gunstige behandeling te kunnen genieten, mag de loonbonus een bepaald bedrag niet overschrijden. De bedragen die in 2016 van toepassing zullen zijn, werden officieel door de RSZ bevestigd.

Op sociaal vlak bedraagt het maximumbedrag van de loonbonus voor 2016 3.219 euro en het fiscale maximumbedrag, dat gelijk is aan het sociale maximumbedrag verminderd met de solidariteitsbijdrage van 13,07% ten laste van de werknemer, wordt dan 2.799 euro per werknemer.

De naleving van deze plafonds wordt bekeken in het jaar van de betaling van de loonbonus, ongeacht het plan waaruit de betaling voortvloeit.

De maximumbedragen van de loonbonus worden bekomen door de basisbedragen (3.169 euro op sociaal vlak en 2.755 euro op fiscaal vlak) aan te passen aan de index.

De sociale en fiscale behandeling

De loonbonus is vrijgesteld van de gewone socialezekerheidsbijdragen, maar de werkgever is wel een bijzondere bijdrage van 33% verschuldigd op het bedrag van de loonbonus. Dit bedrag en deze bijdrage van 33% zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskost. De werknemer is een solidariteitsbijdrage van 13,07% verschuldigd. Tenslotte is de loonbonus in hoofde van de werknemer volledig vrijgesteld van belastingen. Er is dus noch bedrijfsvoorheffing, noch een eindbelasting op verschuldigd.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.