NL | FR | LU
Peoplesphere

Maaltijdcheques en ecocheques niet zo megapopulair bij de Belgische werknemers.

De maaltijdcheque bestaat al meer dan dertig jaar. En toch is hij niet zo populair. Ruim een kwart van de werkgevers geeft zijn werknemers maaltijdcheques, een derde van de werknemers krijgt maaltijdcheques. Dat stelt ACERTA vast na analyse van de gegevens van meer dan 40.000 werkgevers. Ook bij de ecocheques zien we dezelfde evolutie als bij de maaltijdcheques.

Gemiddeld krijgt 34,13 % van de werknemers voor elke gewerkte dag een MC. Bedienden mogen hier gemiddeld veel meer op rekenen dan arbeiders: van de bedienden ontvangt ruim 40 % maaltijdcheques; bij de arbeiders is dat slechts 16%. Sarah Peeters, Director Acerta Consult: “Het einde van de maaltijdcheque is zeker niet in zicht. Een recent voorstel om hem toch maar in klinkende euro’s om te zetten, heeft het niet gehaald. De MC heeft zich over de jaren heen immers een eigen, symbolische waarde toegeëigend: wie deze cheques heeft, zal er niet meer makkelijk afstand van doen. Daarnaast bestaan er ook vele andere verloningsmiddelen die je als werkgever attractiever kunnen maken op de arbeidsmarkt. Te midden van een War for talent wordt het almaar belangrijker om als werkgever hier verder op in te zetten.”

Arbeiders krijgen minder maaltijdcheques dan bedienden

Vanuit de werkgevers zien we algemeen dat 28,33 % van hen maaltijdcheques geven aan al hun werknemers of aan een deel van hen. Wanneer we in detail treden, zien we dat bij bedrijven die enkel bedienden in dienst hebben  64,8 % maaltijdcheques geeft. Bij bedrijven met enkel arbeiders is dat 10,1 %. Werkgevers wiens personeel bestaat uit arbeiders én bedienden geven voor 22,3 % cheques aan de bedienden en 12,7 % aan de arbeiders.

Duidelijk is ook dat maaltijdcheques populairder zijn als extra voordeel in het loonpakket in de profitsector dan in de social profitsector: 29 % versus 23 %. Bovendien geven de cijfers aan dat hoe groter de werkgever is, hoe meer kans ook dat hij maaltijdcheques invoert.

Kwart van de werkgevers geeft iets minder populaire ecocheques

Naast de MC is er nog een extra netto voordeel voor de werknemers: de ecocheque (EC). Hij is jonger dan de MC en bestaat volgend jaar 10 jaar. Hij kwam er in het kader van een interprofessioneel akkoord (ipa) en was bedoeld om werknemers netto iets extra te kunnen geven met een beperkte kost voor de werkgever. Ecocheques zijn wel lichtjes minder populair dan maaltijdcheques. Gemiddeld kent ruim 1 op de 4 (26,76 %) werkgevers in België zijn werknemers ecocheques toe. 38,83 % doet dat voor zijn bedienden, 14,8 % voor zijn arbeiders. Net zoals voor de maaltijdcheques worden deze cheques meer toegekend door werkgevers uit de profitsector (27 %), dan door deze uit de social profit (24 %).

Uniek aan de maaltijdcheque is dat hij wordt toegekend per gepresteerde dag. Hij is dus bij uitstek een erkenning voor een effectief gewerkte dag. En vanuit deze voorwaarde kan de maaltijdcheque een kleine rol spelen in het aanwezigheidsbeleid dat een werkgever wil voeren. Een belangrijk nadeel van de maaltijdcheque (en de ecocheques) is dat zij moeten worden toegekend aan categorieën van werknemers.  Een werkgever kan dus niet beslissen op individuele basis of hij aan een werknemer al dan niet maaltijdcheques of ecocheques wil toekennen. Sarah Peeters: “Toch is de maaltijdcheque het overwegen waard. Maximaal 2 euro van de kost is als bedrijfslast aftrekbaar. De ecocheque is zelfs helemaal RSZ- en belastingvrij. Werkgevers en bij uitstek de social profit, hebben zeker nog marge om het voordeel van de maaltijd- en/of ecocheque uit te spelen om de verloning voor hun werknemers aantrekkelijker te maken.”

Over de cijfers – De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.