NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijna 8 op 10 Belgen willen niet thuis, maar wel dichter bij huis werken: 300% stijging van vraag naar satellietkantoren.

De Belg heeft de voorbije weken massaal van thuiswerk kunnen proeven, maar opmerkelijk genoeg wordt het toch niet door alle werknemers gesmaakt. Acht op de 10 Belgen (79%) wil zo na de coronacrisis niet zozeer constant van thuis uit werken, maar wel vaker dicht bij huis, zodat het pendelen minder doorweegt. En nog straffer: bedrijven zijn daarom al massaal op zoek naar satellietkantoren om meer ‘remote’ te gaan werken.

Dat blijkt uit een bevraging van Workero, het Belgische platform dat onderbenutte kantoorruimte en werkplekken aanbiedt. Zij zien het aantal aanvragen van bedrijven nu al met 300 procent (!) toenemen. Bovendien: de landschapskantoren verliezen fors aan populariteit. Post-Covid-19 is de vraag naar private kantoren ongeveer 85 procent van de aanvragen, luidt het bij Workero. Slechts 15% is nog voor open space working.

Volgens de bevraging werkte één op de drie (35%) nooit thuis vóór de lockdown. Zo’n 46 procent daarvan omdat het niet mocht van de werkgever, bijna 15 procent omdat men liever op kantoor werkte. Goed één op de vijf (22%) werkte amper één dag per week van thuis uit, wat meteen hun work-life balans meer in evenwicht bracht. Maar diezelfde werkgevers die tot voor kort toch nog aarzelend tegenover thuiswerken stonden, konden de voorbije weken niet anders dan er toch aan toegeven.

En dus zijn we sinds de coronacrisis massaal gaan thuiswerken: 68 procent werkt in deze coronatijden fulltime thuis. Daardoor hebben velen de voordelen ingezien, al zijn plots ook wel de nadelen meer bloot komen te liggen. Die nadelen zijn vooral de verminderde sociale contacten (70%), het feit dat belangrijke zaken minder vlot te bespreken zijn vanop afstand (51%) en de grotere zelfdiscipline die nodig is (39%).

Belg kiest voor middenweg

Wat blijkt nu uit de ruime bevraging van Workero? Bijna acht op de tien werknemers (79%) ziet het nieuwe normaal niet zozeer in de vorm van constant thuiswerken, maar wel in coworking. Met andere woorden: de Belg kiest voor de middenweg en wil wel in een professionele omgeving werken, maar veel dichter bij huis. Voor de helft van hen is zowel de locatie als de manier van samenwerken dan wel van cruciaal belang.

“Mensen weten nu hoe ze de files kunnen vermijden, maar hebben tegelijkertijd ook nood aan sociale contacten. Daarom wordt ‘remote working’ het nieuwe normaal: werken in een soort regionaal satellietkantoor dat door de werkgever gehuurd wordt. Dat kan gaan van een simpel bureau tot een grote vergaderzaal bij een ander bedrijf. Het kantoor zal dan een nieuw doel krijgen als plek waar men zich met anderen focust op essentiële taken binnen een verbindende bedrijfscultuur. Doordat op dit soort locaties professionals uit verschillende bedrijven en met verschillende specialisaties met elkaar in contact komen, faciliteert een speler zoals Workero innovatie en co-creatie tussen bedrijven”, aldus Dirk Paelinck, CEO Workero

Nog een opvallende vaststelling: het landschapskantoor heeft door Covid-19 duidelijk zijn beste tijd gehad. Al lang vóór de coronacrisis stelden heel wat bedrijven vast dat landschapskantoren toch niet de ideale werkplek zijn. Werknemers blijken zich immers door storende omgevingsgeluiden maar moeilijk te kunnen concentreren op hun job. Covid-19 heeft deze trend nog versneld. 85 procent van de aanvragen die Workero vandaag krijgt, is een vraag naar private kantoren. Amper 15 procent wil dus nog een open working place.

“Covid-19 heeft gezorgd voor een exponentiële versnelling van een trend die al langer zichtbaar was: de herdefiniëring van de functionaliteit van het kantoor. Zo kunnen bedrijven enerzijds simpelweg geld verdienen door kantoorruimte die ze niet benutten te verhuren. En anderzijds, een onderneming die haar werknemers in een coworking place in kleinere steden laat werken, maakt haar werknemers gelukkig. En, ze heeft maar een klein hoofdkantoor in bv. Brussel nodig, waar de huurprijzen bijzonder hoog zijn. Een win-win voor alle partijen dus.”

Door de lockdown werd de voorbije weken naar schatting 18.000.000 vierkante meter kantoorruimte in ons land amper of niet benut. Remote working wordt volgens de bevraging dan ook het nieuwe normaal, zo zeggen kantoorexperten. Het kan de files rond onze grootsteden oplossen en ook het milieu zal er wel bij varen.

 

Bron: bevraging van Workero bij 772 werkende Belgen 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.