Sinds begin dit jaar kunnen zelfstandige ondernemers die vader worden 15 dagen vaderschapsverlof opnemen. Vroeger was dat slechts 10 dagen. Uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis van het aantal aanvragen in 2021 blijkt dat 80% het maximum van 15 dagen opneemt. “Een goede zaak voor de werkprivébalans en het mentaal welzijn van ondernemers”, aldus expert Karel Van den Eynde van Liantis.
Sinds 1 mei 2019 hebben zelfstandigen in hoofdberoep die vader of meeouder worden recht op vaderschaps- of geboorteverlof. Voorwaarde hiervoor is dat hun sociale bijdragen voor de refertekwartalen – de twee kwartalen voorafgaand aan het kwartaal van de geboorte – betaald zijn of vrijgesteld werden door het RSVZ.
“De wetgeving voorzag tot het einde van 2020 een vaderschaps- of geboorteverlof van maximum 10 dagen. Sinds 1 januari 2021 zijn er 15 dagen voorzien en voor de geboortes vanaf 1 januari 2023 wordt dit zelfs opnieuw verhoogd tot 20 dagen”, vertelt Karel Van den Eynde, expert bij hr-dienstengroep Liantis. De uitkering die hieraan gekoppeld is, bedraagt 85,77 euro per verlofdag, wat neerkomt op 1.286,55 euro voor in totaal 15 dagen. “Je kan het verlof tot 4 maanden na de geboorte in volledige of halve dagen opnemen en het hoeft niet om aaneengesloten dagen te gaan.”
Maximum aantal dagen
Uit een analyse van de aanvragen in de eerste 3 kwartalen van 2021 blijkt dat 8 op 10 van de vaders voor het maximaal aantal dagen kiest. 14% kiest nog voor 10 dagen, 4% kiest voor minder dan 10 dagen en 2% voor een aantal tussen 10 en 15, legt Van den Eynde uit.
“Als we bovendien kijken naar alle aanvragen in de periode van mei 2019 tot eind september 2021, dan zien we een duidelijke tendens: vaders kiezen in grote meerderheid voor het maximaal aantal dagen. En dat is een goede zaak voor verschillende redenen. In de eerste plaats is het een goede zaak dat ook vaders zich meer bewust zijn van hun rol in het gezinsleven”, aldus Van den Eynde.
Mentaal welzijn
Daarnaast is het ook een goede zet voor het mentale welzijn van ondernemers, aldus de Liantis-expert. “Meer en meer zien we dat ondernemers actief werken aan hun mentale weerbaarheid en zoeken naar manieren om een beter evenwicht te vinden. Dat blijkt duidelijk uit de gesprekken die ze voeren met onze ondernemerscoaches. Het feit dat ze nu ook 15 dagen bij hun pasgeboren kind kunnen zijn, en daar het maximum uithalen, draagt daar zeker aan bij. Dat is dus een goede evolutie. Natuurlijk is dit alleen niet voldoende: we blijven als sociaalverzekeringsfonds zoeken naar manieren om het mentaal welzijn van ondernemers op verschillende vlakken te ondersteunen en zullen dat ook in de toekomst actief blijven doen.”
Bon: Liantis