NL | FR | LU
Peoplesphere

75% van de bedrijven houdt toch vast aan coronamaatregelen op de werkvloer.

Hoewel de overheid bedrijven niet langer verplicht om coronamaatregelen te nemen op de werkvloer, behouden heel wat ondernemers toch nog één of meerdere maatregelen. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.061 ondernemers*. Zo voorziet 53,3% nog steeds overal ontsmettingsmiddel, blijft 40% inzetten op meer en beter verluchten én zet 28,8% in op het extra ontsmetten en poetsen van tafels en bureaus.

In maart 2022 schakelden we over naar code geel op de coronabarometer. Volgens de sociale partners was er op dat moment nog nood aan een ‘nazorgfase’. Dit hield in dat de ondernemingen nog twee maanden verplicht waren om de maatregelen te volgen uit de waakzaamheidsfase van de generieke gids ‘Veilig Werken tijdens een epidemie of pandemie’. Op woensdag 11 mei 2022 besliste de overheid uiteindelijk om de coronamaatregelen te laten varen.

Maatregelen behouden

Toch besloten vele ondernemers om bepaalde maatregelen te behouden, ondanks het vervallen van de verplichting. Op de vraag ‘Welke maatregelen behoud je op de werkvloer, ook als er geen beperkingen of verplichtingen meer zijn?’, gaf liefst 75,7% aan dat ze één of meerdere maatregelen zouden behouden:

  • 53,3% zorgt dat ontsmettingsmiddel overal ter beschikking is.
  • 40,4% behoudt het meer en beter verluchten van de werkplekken.
  • 36% zorgt ervoor dat medewerkers afstand van elkaar blijven bewaren waar mogelijk.
  • 28,8% geeft aan dat ze tafels, de koffiemachine, bureaus… extra poetsen en ontsmetten.
  • 25,1% blijft een CO2-meter gebruiken.

“We pleiten helemaal niet voor extra maatregelen. Maar nu we zien dat het aantal coronabesmettingen stijgt, is het goed dat ondernemers een aantal maatregelen zoals goed verluchten en extra ontsmetten behouden”, vertelt Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis. “Deze maatregelen vergen niet veel inspanningen maar helpen al zeer goed. We merken duidelijk dat ontsmetten of goed verluchten gewoon deel is geworden van de dagelijkse routine. En dat juichen we als externe preventiedienst natuurlijk toe.”

Het merendeel (51,1%) van wie aangeeft de maatregelen te behouden, doet dat omdat ze niet willen dat mensen (zwaar) ziek worden. “Niet onbelangrijk: 40,3% zegt dat de maatregelen relevant blijven, ook in de toekomst bij het griep- en verkoudheidseizoen”, aldus Vanden Avenne. “Het versterkt het veiligheids- en welzijnsgevoel. De mogelijkheid bestaat dat er na het coronavirus ook nog andere virussen hun opmars zullen kennen. Dat we nu al een mooie basishygiëne hanteren, is sowieso een goede zaak.”

Minder populair

Bepaalde zaken blijken veel minder voor te komen op de werkvloer. Zo raadt 9,3% een mondmasker aan als er nog veel rondgelopen wordt of tijdens meetings, en zegt 3,4% dat ze kiezen voor een reservatiesysteem om grote groepen mensen tegelijkertijd te vermijden.

“Een maatregel als het dragen van mondmaskers is natuurlijk veel ingrijpender voor mensen. Bovendien snakten mensen opnieuw naar contact met collega’s. Met mondmaskers mis je toch een groot stuk communicatie. Het is dus logisch dat werkgevers dit nu niet meer massaal handhaven als het niet meer wettelijk verplicht is. Het is ook gewoon leuk dat mensen mekaar weer kunnen ontmoeten, weer samen mogen lunchen: we mogen de impact van die werkrelaties op het psychosociaal welzijn van medewerkers niet onderschatten”, besluit Vanden Avenne.

 

*Bevraging uitgevoerd in april 2022 in samenwerking met iVOX bij 1.061 ondernemers.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.