NL | FR | LU
Peoplesphere

Aantal starters kent voor het eerst opnieuw lichte stijging in Vlaanderen

Tijdens het eerste semester van 2014 is het aantal start-ups met 2,91 procent gedaald tegenover vorig jaar. In juni werd wel een lichte verbetering vastgesteld. Dit is de eerste maand van 2014 waarin meer nieuwe ondernemingen werden opgericht dan in dezelfde maand in 2013. De bescheiden verbetering is vooral te danken aan de heropleving van de ondernemingszin in Vlaanderen. In Wallonië lijkt het aantal start-ups echter in vrije val.

Filip Hendrickx, expert bedrijfsinformatie bij Graydon: “Hoewel we dit jaar een verbetering zien in het betaalgedrag en het aantal faillissementen, is het opvallend dat het aantal start-ups tegenover vorig jaar gedaald is. In het eerste semester van 2014 werden 36.882 nieuwe ondernemingen opgericht. Dit zijn er -2,91% minder dan tijdens diezelfde periode in 2013, goed voor in totaal 1.105 bedrijven. Positief is wel dat in juni 2014 3.973 nieuwe bedrijven werden gestart. Dit is een voor het eerst dit jaar een lichte stijging, want in juni 2013 waren dat er ‘slechts’ 3.885.”

Groot verschil Vlaanderen – Wallonië

Uit de Startersbarometer van Graydon blijkt dat de regionale verschillen wat betreft de nieuwe start-ups erg groot zijn. In de eerste zes maanden van het lopende jaar werden in Vlaanderen 20.248 nieuwe ondernemingen gelanceerd. Dat zijn er precies 425 of 2,14% meer dan in 2013.

Deze cijfers staan in schril contrast met die in Wallonië. Met ‘slechts’ 9.859 startende ondernemers incasseert Wallonië een daling in de statistieken van -11,2 procent. In de eerste zes maanden van 2013 werden toen immers nog 11.112 nieuwe bedrijven gelanceerd.

Het Brusselse gewest zit zoals bijna altijd ergens tussenin. Brussel haalt een bescheiden winst van 0,31 procent en komt met 5.531 nieuwe ondernemingen toch nog goed weg.

Provincies diepen regionale verschillen verder uit

Zo groot als het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is, zo groot is ook het verschil tussen de provincies onderling. En dit zowel langs Vlaamse als langs Waalse zijde.

In Vlaanderen is het West-Vlaanderen dat zich met een groei van 7,28 procent (3.743 nieuwe bedrijven) tot beste startersprovincie kroont. Vlaams Brabant doet het met een groei van 5 procent eveneens vrij goed. Oost-Vlaanderen daarentegen heeft af te rekenen met een verlies van -2,17 procent. Opvallend is tot slot hoe Antwerpen, veelal het economische hart van Vlaanderen, vrij zwakjes presteert. De groei is er beperkt tot 0,89 procent nieuwe bedrijven (3.627).

In Wallonië is het enkel Waals-Brabant dat met een groei van 0,13 procent het hoofd boven water houdt. De vier andere provincies daarentegen noteren over de hele lijn negatief. In Luik is er een neergang van -19,2 procent, in Namen een van -11,13 procent en in Henegouwen daalt het aantal starters met -8,46 procent. In Luxemburg nemen de start-ups tot slot met -7,2 procent af.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.