NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijna helft van ondernemers overweegt mobiliteitsbudget

Ruim 4 op 10 ondernemers overweegt een mobiliteitsbudget voor zijn werknemers. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO bij 408 ondernemers. Het mobiliteitsbudget is een systeem waarbij de werknemers de keuze heeft hoe hij zijn mobiliteitsbehoeften invult, al dan niet in combinatie met een bedrijfswagen.

“We staan samen gemiddeld 58 uur in de file, tijd die we zeker allemaal aan iets anders willen en kunnen besteden. Een goed gebruikt mobiliteitsbudget kan leiden tot een meer duurzame mobiliteit”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie benadrukt dat het invoeren van een mobiliteitsbudget altijd de vrije keuze van de werkgever moet zijn. “Maar dat bijna de helft van de ondernemers een invoering overweegt, is zeker een positief signaal.” Volgens UNIZO is er nu echter ook nood aan een duidelijk fiscaal en sociaal kader dat zowel de werkgever als werknemer zekerheid biedt.

Een mobiliteitsbudget invoeren kan nu al, maar volgens UNIZO is het systeem nog onvoldoende bekend. Bovendien is er nog te veel onduidelijkheid en is de drempel te hoog. Zo wegen de administratieve lasten voor de kmo’s te zwaar door en is onzekerheid over hoe de fiscus en de RSZ bepaalde keuzes behandelt. Dit remt het gebruik van het mobiliteitsbudget af. UNIZO pleit voor en duidelijk en fiscaal kader om zowel de werkgever als werknemer zekerheid te bieden.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.