NL | FR | LU
Peoplesphere

Aanwervingsplannen van Belgische kmo’s zijn gestegen met significante regionale verschillen.

De aanwervingsintenties van Belgische kmo’s (bedrijven tot 250 werknemers) voor de periode juli-augustus-september zijn gevoelig gestegen, ondanks de wereldwijde onrust. Dat blijkt uit de meest recente driemaandelijkse bevraging van SD Worx van juni 2025 bij 503 kmo’s. Er zijn wel duidelijke regionale verschillen: de hoogste aanwervingsplannen vind je bij kmo’s in Vlaams-Brabant (51%); de laagste in West-Vlaanderen (28%). Andere positieve signalen: een gestegen werkvolume, een trend naar aanwerven als uitbreiding en minder als vervanging, meer vaste contracten van onbepaalde duur en gedaalde ontslagintenties.

Sinds 2010 volgt SD Worx de tewerkstellingsintenties op de voet met de SD Worx kwartaal kmo-job barometer, die driemaandelijkse peilt naar de rekruterings-en ontslagintenties.

Deze zomer, het moment om te solliciteren bij kmo

Uit de laatste cijfers van juni blijkt dat 38% van de Brusselse kmo’s en 39% van de Vlaamse kmo’s van plan zijn om aan te werven in juli, augustus en september. Dit betekent een stijging in alle gewesten, sectoren en segmenten van bedrijfsgroottes, met uitzondering van West-Vlaanderen, waar een lichte daling wordt opgemerkt. De hoogste aanwervingsplannen stelt SD Worx vast bij kmo’s in Vlaams-Brabant: de helft van de kmo’s in Vlaams-Brabant gaat aanwerven voor 1 oktober.

Andere positieve signalen

Daarnaast stelt SD Worx vast dat de focus van de rekruteringen verschuift naar uitbreiding. Van de kmo’s die gaan aanwerven, doet 68% dit als uitbreiding (tegenover 61% vorig kwartaal) en niet als een vervanging voor iemand die weg is. Ook dat percentage is gedaald: 46% werft aan als vervanging; dit is een daling ten opzichte van vorig kwartaal (50%). Bovendien zijn de plannen voor vast werk (onbepaalde duur) en tijdelijk werk via interimcontract gestegen, terwijl zowel de plannen voor tijdelijk werk via overeenkomst van bepaalde duur als gelegenheidswerk zoals voor freelance en flexi-jobs dalen ten opzichte van vorig kwartaal.

Hoe groter de kmo, hoe meer kans

Zowat alle kmo-organisaties, ongeacht hun grootte, kennen een stijging ten opzichte van vorig kwartaal. Enkel de kmo’s met 5-19 werknemers blijven stabiel: vier op de tien gaan aanwerven (42%). De meeste kmo’s hebben echter nog niet het niveau van juni vorig jaar bereikt. Kmo’s met minder dan 5 werknemers doen het met 34% (of één op drie) beter dan in juni vorig jaar, net als de grootste kmo’s (100-250 werknemers), waarvan 92% van de kmo’s deze zomer nog gaan aanwerven.

Organisaties met arbeiders in Industrie en bouw springen eruit

Er is een duidelijke heropleving qua tewerkstellingsintenties in de industrie en bouw: 51% van de kmo’s in de secundaire sector (industrie en bouw) gaat deze zomer aanwerven. In de dienstensectoren is dit beperkt tot 38%. Bovendien kiest een groter aandeel van de secundaire sector (86%) significant meer voor voltijdse aanwervingen ten opzichte van de tertiaire of quartaire sector (66%).

Al is de vraag of kmo’s snel iemand vinden met het juiste profiel

Bedrijven in de secundaire sector kennen opvallend meer vacatures voor knelpuntberoepen (65%) en dan in de dienstensectoren (45%). Knelpuntberoepen komen vaker voor bij bedrijven die vooral arbeiders tewerkstellen. 51% van de kmo’s die gaan aanwerven, geven aan dat de openstaande vacatures voornamelijk knelpuntberoepen zijn, een stijging ten opzichte van vorig kwartaal (48%). Het percentage jobs voor knelpuntberoepen ligt hoger in Vlaanderen (51%) en Wallonië (62%) dan in Brussel (25%). In West-Vlaanderen is het percentage kmo’s met knelpuntberoepen het hoogst en het percentage dat meer werk verwacht het laagst (16%). In Vlaams-Brabant verwachten dubbel zo veel kmo’s een toename van werk (34%).

Last but not least: ontslagintenties gedaald

Elf procent van de ondervraagde kmo’s geeft aan van plan te zijn om dit kwartaal personeel te ontslaan: dit is een daling ten opzichte van vorig kwartaal (15%). Zo komen we op een gelijk niveau van juni vorig jaar. Er zijn regionale verschillen: in Brussel (14%) en Vlaanderen (12%) is de intentie hoger dan in Wallonië (8%). Bijna de helft (49%) van de kmo’s die personeel wil ontslaan, is van plan om dit personeelslid te vervangen. Dit is bijna dubbel zo veel als vorig kwartaal (27%). Dit betekent dat in één op twee kmo’s bij een ontslag deze job niet verloren gaat.

Annelies Rottiers, directeur kmo consultancy bij SD Worx: “Na de dip van vorig kwartaal heerst er opnieuw positivisme voor de drie maanden die komen. Deze zomer is het ideale moment om te solliciteren bij Belgische kmo’s, al zijn er verschillen in regio en grootte. De reden: er is een sterke stijging van kmo’s die een toename verwachten van de hoeveelheid werk voor het derde kwartaal (31% t.o.v. 28%). Wallonië (45%) is daarin nog optimistischer dan Vlaanderen (27%) en Brussel (19%). Deze studie bevestigt opnieuw de nood aan profielen voor knelpuntberoepen. Mogelijk is dit ook de reden van de gestegen interesse om de job in te vullen via interimarbeid.”

 

Bron: SD Worx

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.