De Belgische start-up BloomUp ontwikkelt momenteel een hypergepersonaliseerd mentaal welzijnsplatform, dat dankzij artificiële intelligentie preventief inzet op de groei en ondersteuning van werknemers. Ze werken hiervoor samen met Omina Technologies. BloomUp wil zo niet alleen absenteïsme maar ook presenteïsme op de werkvloer aanpakken op een efficiënte en hoogst persoonlijke manier. Met de hulp van Venture Campus kreeg het daarvoor een ontwikkelingssubsidie van 450.000 euro van de Vlaamse overheid.
Het welzijn van werknemers is de grootste uitdaging voor HR-managers in 2023. Sinds 2019 stijgt het stressniveau al gestaag door de toenemende werkdruk en COVID-19 heeft deze trend alleen maar versterkt. Vandaag is meer dan 3,8% van de Belgische werknemers langdurig in ziekteverlof wegens burn-out of stressgerelateerde factoren. Die factoren zijn ook verantwoordelijk voor meer dan een derde van het absenteïsme op de werkvloer. Dit ziekteverzuim kost onze samenleving naar schatting zo’n 155 miljoen euro per jaar.
Volledig gepersonaliseerde groeitrajecten met behulp van AI
BloomUp wil deze problematiek op een preventieve manier aanpakken, met een doorgedreven uitbreiding van zijn mentaal welzijnsplatform op basis van drie pijlers.
De eerste pijler is de hyperpersonalisatie van de bestaande groeitrajecten met behulp van artificiële intelligentie. Elke werknemer zal een volledig op maat gemaakt traject krijgen op basis van zijn of haar specifieke noden. De onderwerpen en stappen passen zich bovendien dynamisch aan naargelang het traject vordert en groeien zo mee met de gebruikers. Die behouden trouwens op elk moment de volledige controle – ook over hun privacy, want bij elke stap kunnen ze kiezen welke data met wie gedeeld mogen worden.
“Met BloomUp willen we het meest datagestuurde mentaal welzijnsplatform worden, dat past bij de specifieke behoeften van elke werknemer en met hen mee evolueert naarmate ze het traject doorlopen.” – Clovis Six, co-founder BloomUp.
Een tweede pijler zet in op het verwerven van de juiste inzichten voor HR-managers. De anonieme data die verzameld worden in de dashboards geven managers de juiste inzichten en aanbevelingen over hoe ze beter kunnen inzetten op mentaal welzijn op de werkvloer. Zo leren ze onder meer welke onderwerpen het meest aan bod komen binnen hun organisatie en waar ze dus het best actief over communiceren met hun medewerkers.
Tot slot zal het platform de mogelijkheid bieden de verborgen kosten rond mentaal welzijn binnen een organisatie te voorspellen. HR-managers zullen ook de Return on Investment kunnen berekenen op vlak van absenteïsme, presenteïsme en turnover na het investeren in mentaal welzijn op de werkvloer. Voor de integratie van AI in het platform werkt BloomUp samen met Omina Technologies, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in privacy-respecterende, ethische en betrouwbare artificiële intelligentie.