NL | FR | LU
Peoplesphere

Alcoholgebruik met 60% gestegen in twee jaar tijd: 1 op 4 Belgische werknemers drinkt te veel!

22% van de Belgische werknemers zegt meer dan 2 tot 3 glazen alcohol per dag te drinken. In 2015 was dit nog slechts 14%. Maar liefst 24% drinkt 10 of meer glazen per week en overschrijdt daarmee de nieuwe wetenschappelijk onderbouwde richtlijn van VAD, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.

Dat blijkt uit een recente bevraging van HR-specialist Securex. Van 2010 tot 2013 steeg het dagelijks alcoholgebruik elk jaar lichtjes, maar daalde weer in 2015. Het jaar 2017 vormt echter een duidelijke trendbreuk: het aantal werknemers dat dagelijks meer dan 2 of 3 glazen alcohol per dag dronk steeg van 13,82% in 2015 naar 22,16% in 2017.

Vooral mannen, leidinggevenden en Brusselaars drinken wekelijks te veel

Meer dan dubbel zoveel mannen als vrouwen geven aan overmatig te drinken (32% vs. 13%). In Brussel drinkt bijna 1 op 3 te veel (31%), beduidend meer dan in het Vlaamse (22%) of Waalse (23%) gewest. Wie leiding geeft, drinkt ook vaker te veel dan wie geen leidinggevende functie heeft (30% vs. 21%). Vijftigplussers drinken minder: daar drinkt slechts 14% dagelijks te veel (vs. 25% jonger dan 50). Alleenstaande werknemers met jonge kinderen zijn een risicogroep: van hen drinkt maar liefst 39% wekelijks te veel (vs. 23%).

Fileleed en alcoholgebruik gaan hand in hand

De mobiliteitsproblematiek weegt sterk door: wie zijn woonwerk-traject belastend vindt, loopt een dubbel zo hoog risico op overmatig alcoholgebruik dan wie geen hinder van files of openbaar vervoer ondervindt (35% vs. 17%). Dit werkt ook in omgekeerde richting: wie overmatig drinkt, zal zijn woon-werktraject sneller als belastend ervaren.

Gestresseerde werknemers geven vaker aan die wekelijkse grens van 10 glazen te overschrijden (29% vs. 18%). Werknemers die met het idee spelen om op korte termijn van werkgever te veranderen drinken bijna dubbel zo vaak te veel (37%) als werknemers die bij hun huidige werkgever willen blijven (20%).

Heidi Verlinden, HR Research Expert Securex: “Gestresseerde werknemers drinken meer en de stijgende fileproblematiek kan een impact hebben op het stijgend alcoholgebruik. Securex onderzoek toonde ook al aan dat belastend woon-werkverkeer samengaat met meer stress op het werk en vermoeidheid na het werk. Een glaasje wijn of een glas porto kan dan de stress verlagen, maar dat werkt alleen op korte termijn.”

Inzetten op preventie

Eva Praet, Regio Manager Psychosociaal Team Securex: “Alcohol is een verdovende drug die de oorzaak van de stress niet weghaalt. Je slaapt beter in, maar de slaap is minder diep. Dit zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek niet echt uitgerust bent. De cirkel is snel rond. Het is dus belangrijk om als werkgever alert te zijn voor probleemgebruik, om het bewustzijn rond de gevolgen bij medewerkers aan te wakkeren en om hulp te bieden waar nodig.”

Bron : Securex

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.