NL | FR | LU
Peoplesphere

Antwerpse organisaties vechten om tweetalig talent.

Cijfers van Jobfeed onthullen echter een opmerkelijke tendens in de provincie Antwerpen: het aantal business support vacatures waarbij naast kennis van het Nederlands ook kennis van het Frans gevraagd wordt, is tijdens de eerste jaarhelft van 2023 met 6% gestegen ten opzichte van de tweede jaarhelft van vorig jaar – meer bepaald van 37% naar 43%. Met andere woorden: ben je in regio Antwerpen op zoek naar een job binnen administratie, sales support of customer service, zul je vandaag voor bijna de helft van de vacatures een goed niveau in Frans nodig hebben.

Het is op zich niet ongebruikelijk: veel Belgische bedrijven plaatsen een goede talenkennis op hun verlanglijstje bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers – vooral wanneer het om support functies gaat.

De stijgende vraag naar tweetalige profielen is ook Ashley Efonye, recruitment consultant bij staffing specialist Walters People Antwerpen en expert in het rekruteren van business support professionals, niet ontgaan.

Hoe verklaar je de groeiende nood aan tweetalige professionals in Antwerpen?

“Dit komt vooral door een verandering in mentaliteit bij organisaties,” legt Ashley uit. “Sinds de pandemie is het contact met klanten veel meer een online aangelegenheid geworden. Organisaties zoeken naar manieren om toch aan kwalitatieve klantenbinding te doen, ondanks die digitale shift. Ze leggen de lat hoger wat service betreft, en staan er – veel meer dan vroeger – op dat elke klant in de eigen taal verwelkomd en geholpen wordt. Daarom geven ze voor customer service en sales support functies voorkeur aan kandidaten die zowel Nederlands als Frans spreken – voor de meeste Antwerpse organisaties de twee voornaamste talen in hun klantenbestand.”

Wat kunnen professionals doen om aan deze vraag tegemoet te komen?

Ashley: “Ten eerste adviseren we studenten die een carrière binnen business support ambiëren om – indien de optie er is – Frans als keuzevak te kiezen. Toegegeven, het klinkt minder spannend dan pakweg Zweeds of Chinees leren, maar studenten onderschatten vaak hoeveel deuren een goede kennis van het Frans opent voor hun verdere carrière. Die tweetaligheid is nu eenmaal typerend voor ons land.

Ben je reeds afgestudeerd of biedt je studierichting geen lessen Frans aan? Een avondcursus Frans is op elk moment in je carrière sowieso een slimme zet.

Indien je op zoek bent naar een nieuwe job en slechts beschikt over een beperkte kennis van het Frans, laat je dan zeker niet afschrikken door vacatures die tweetaligheid vragen, en durf te solliciteren! De meeste organisaties zijn namelijk flexibel: het gaat er voornamelijk om dat de eerste communicatie met de klant in het Frans kan verlopen. De verdere afhandeling van bestellingen, klachten en productaanvragen verloopt meestal via email, waarbij je gerust een vertaaltool kunt gebruiken. En bovendien zal je talenkennis sowieso on the job verder groeien, of kan je voordeel halen uit een intensieve taalcursus die je werkgever eventueel biedt.”

Welke tips heb je voor organisaties?

“Als staffing specialist adviseren wij organisaties om die flexibele houding zeker aan te houden: door de zoektocht te beperken naar perfect tweetalige kandidaten, loop je namelijk goede kandidaten met veel potentieel mis,” zegt Ashley. “Wat een grote hulp kan zijn bij het aantrekken van talent, is het aanbieden van opleidingen. Is een goede kennis Frans vereist voor de job, maar ben je wel bereid om een cursus Frans aan te bieden aan je medewerker? Vermeld dit dan zeker in de jobadvertentie. Zo zullen kandidaten met een beperkte kennis Frans minder twijfelen om te solliciteren voor de rol!”

 

Bron: Walters People

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.